Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Záhada dvoch trezorov: Čo vlastne zabilo veľvyslanca v Česku?!

Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome.
Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome. (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Trezor, ktorý v stredu vybuchol v budúcom pražskom sídle palestínskeho veľvyslanectva, sa bežne používal, uviedol dnes hovorca ambasády Nabíl Fahil. Vyvrátil tak tvrdenie palestínskeho ministra zahraničia Rijada Málikího o tom, že tento trezor najmenej dve desiatky rokov nikto neotvoril. Pri výbuchu zahynul veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Fahil ČTK povedal, že palestínske veľvyslanectvo malo dva trezory: ten, ktorý explodoval, a druhý, ktorý bol roky uzavretý. Podľa hovorcu tento nepoužívaný trezor polícia otvorila a nič v ňom nenašla.

Hovorca uviedol, že ambasádor do vybuchnutého trezoru predtým bežne ukladal peniaze na výplaty a denné potreby úradu a dokumenty. Sejf bol vraj asi 25 až 30 rokov starý. V rozhovore pre Český rozhlas hovorca poprel, že výbušnina bola súčasťou zabezpečovacieho systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvetliť a nepoprel možnosť, že išlo o úmyselný trestný čin.

Minister Málikí uviedol, že veľvyslanec sa rozhodol, že údajný nepoužívaný trezor otvorí. "Keď tak urobil, niečo sa vo vnútri (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že nie je jasné, ako mohol Málikí vedieť, že trezoru sa vyše dvadsať rokov nikto nedotkol, ani to, prečo by sejf mal obsahovať výbušninu.

Nemenovaný palestínsky diplomat agentúre Nová Čína povedal, že mohlo ísť o atentát. Česká polícia výbuch vyšetruje, policajný prezident Martin Červíček povedal, že o teroristický čin nešlo. Rovnako sa vyjadrila Bezpečnostná informačná služba, podľa ktorej v tomto prípade nič nenasvedčuje, že by išlo o terorizmus.

Polícia uviedla, že explóziu trezoru spôsobila neodborná manipulácia s bezpečnostnou schránkou. Podľa polície mohol vybuchnúť zabezpečovací systém, ktorý bol súčasťou trezoru.

Názory expertov

Zabezpečenie trezorov výbušninou sa používalo naposledy po druhej svetovej vojne. Výbušnina, ktorá v stredu explodovala v budúcom pražskom sídle palestínskeho veľvyslanectva, zrejme nebola súčasťou zabezpečovacieho systému trezoru. Vyplýva to z vyjadrení expertov na zabezpečenie pre ČTK.

Podľa Josefa Jakubíka zo spoločnosti Trezor servis Jihlava sa zabezpečovacie výbušné zariadenia dávali do trezorov naposledy po druhej svetovej vojne. "Svokor otváral po vojne stovky trezorov. Učil ma, že musím trezor pootvoriť a posvietiť si, či tam nie je nejaké prepojenie medzi dverami a vnútrom," uviedol Jakubík. Pravdepodobnejšie podľa neho mohla v trezore na ambasáde vybuchnúť výbušnina, ktorá tam bola uskladnená a sťahovaním sa mohla aktivovať.

Aj podľa Petra Koktana zo spoločnosti Trezor test výbušné zariadenie zrejme nebolo súčasťou trezoru. "Že by bol zabezpečovaný trezor tak, že sa do neho dá výbušnina, to nikto nerobil, snáď jedine tajné služby. Samozrejme to ide technicky urobiť. Ja som ale nikdy nič podobné nepočul," dodal Koktan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu