Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mierový plán pre Blízky východ: Kerry zaručuje jeho spravodlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Mierový plán pre Izrael a Palestínu bude spravodlivý a vyvážený. Povedal to dnes šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorý na Blízkom východe vedie sériu rokovaní.

Už v sobotu pritom oznámil, že Izraelčania a Palestínčania dosiahli pokrok na ceste k rámcovej mierovej dohode. Tomu ale príliš nenasvedčuje postoj koaličných partnerov izraelského premiéra, ktorí pohrozili zvrhnutím vlády, ak premiér podľahne tlaku Spojených štátov.

Kerry sa dnes vyjadril aj k násiliu v Iraku, kde proti vláde bojujú islamskí radikáli. Spojené štáty podľa ministra nepredpokladajú, že by do tejto arabskej krajiny vyslali svoje jednotky. Bagdadu síce chcú pomôcť, už ale bez zbraní.

Kerry sa tento týždeň opakovane stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom aj predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Obidvoch ocenil za "ťažké rozhodnutia", ktoré v rámci mierových rozhovorov prijímajú. Vďaka terajšiemu úspechu Kerry podľa tlače dokonca zvažuje, že v oblasti zostane a bude pokračovať v ďalších rozhovoroch.

"Môžem zaručiť všetkým stranám, že prezident (Barack) Obama a ja sme odhodlaní predložiť také plány, ktoré sú spravodlivé a vyvážené a ktoré zlepšia bezpečnosť všetkých obyvateľov," povedal dnes Kerry novinárom v Jeruzaleme.

Netanjahu ale kvôli mierovým rozhovorom s Palestínou čelí rastúcej nespokojnosti zo strany koaličných partnerov. Tí dnes pohrozili zvrhnutím vlády, ak Netanjahu podľahne tlaku Spojených štátov a prijme základné palestínské teritoriálné požiadavky.

Izraelsko- palestínskej rozhovory boli po trojročnej pauze obnovené vlani v júli. Kerry dúfa, že do apríla bude dorokovaná rámcová dohoda, ktorá by mala stanoviť princípy, na základe ktorých sa bude ďalej rokovať o podrobnostiach mierového riešenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu