Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká polícia zverejnila záznam zatýkania Nagyovej: Vieme, ako prebiehalo

Nagyová pustila policajtov do bytu dobrovoľne
Nagyová pustila policajtov do bytu dobrovoľne (Zdroj: čt24)

PRAHA - Riaditeľ Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta dnes zverejnil v Českej televízii časť zo zhruba dvadsať minútového záznamu júnového zatýkania bývalej šéfky premiérovej kancelárie Jany Nagyovej (dnes Nečasová).

Pristúpil k tomu, aby ukázal, že zo strany detektívov išlo o profesionálny a štandardný postup, a aby sa tak bránil proti výrokom o neprimeranosti zásahu.

"Nastala doba, aby sme sa začali brániť a neboli porovnávaní s gestapom a Štátnou bezpečnosťou," uviedol v diskusnej relácii ČT Šlachta. Postup polície v minulosti najhlasnejšie kritizoval expremiér Petr Nečas. Zatýkanie svojej manželky a niekdajšej šéfky kabinetu označil za teatrálne.

Na zverejnenom zázname je vidieť, že pri otváraní dverí bytu Nagyovej asistujú dvaja policajti v kuklách. Násilím dvere ale neotvorili, pretože im majiteľka otvorila sama. Šlachta uviedol, že policajti v kuklách boli z Útvaru rýchleho nasadenia pre prípad, keby im na výzvu nikto neotvoril. Podľa neho ide ale o štandardný postup, navyše nebolo nutné k tomu pristúpiť, potom sa policajti v kuklách stiahli. "Žiadne vbehnutie do dverí nebolo, žiadne baranidlo, to odmietam," vyhlásil Šlachta s tým, že všetci jeho policajti boli bez kukiel, aby komunikovali.

Policajti podľa záznamu informovali Nagyovú o zadržaní, jej právach a možnosti kontaktovať obhajcu. Mobilný telefón a doklady Nagyovej odobrali. Ponúkli jej však, že budú informovať jej dcéry, a požiadali ju preto o ich telefónne čísla. Policajti mali starosť aj o psov Nagyovej a o to, či má v byte všetko vypnuté, aby neskôr nevznikla nejaká škoda. Potom v jej prítomnosti byt zapečatili.

"Išlo o profesionálny prístup zo strany mojich ľudí, nič čo by popisoval Petr Nečas ako neprimeraný zásah," dodal Šlachta. Podobný postup bol podľa neho aj u ďalších zásahov v kauze Nagyová.

Polícia tento rok v júni zatkla okrem Nagyovej aj exposlancov ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra, Petra Tluchora, niekdajšieho Fuksovho námestníka na ministerstve poľnohospodárstva Romana Bocku a pracovníkov Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohoniča.

Nagyovú polícia podozrieva, že nechala prostredníctvom spravodajstva sledovať z čisto súkromných dôvodov expremiérovu ženu Radku. Druhá kauza, v ktorej Nagyová figuruje, sa týka údajného podplácania bývalých poslancov, ktorí sa po rebélii proti daňovým zmenám vzdali mandátu. Fuksa a Šnajdr potom získali funkcie v štátom vlastnených firmách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu