Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká ruská amnestia: Na slobodu sa dostanú aj členky Pussy Riot

Skupina Pussy Riot
Skupina Pussy Riot (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská Štátna duma schválila dnes zákon o rozsiahlej amnestii týkajúcej sa okolo 25.000 osôb, vďaka ktorému sa pravdepodobne na slobodu dostanú väznené členky punkovej skupiny Pussy Riot a dôjde k zrušeniu obvinení vznesených proti členom hnutia Greenpeace. Informovala o tom agentúra Reuters.

Návrh zákona o amnestii do parlamentu predložil prezident Vladimir Putin pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie. 

Právnici sa zhodujú v názore, že amnestia, ktorá by mohla nadobudnúť účinnosť ešte tento týždeň, povedie k predčasnému prepusteniu dvoch väznených členiek skupiny Pussy Riot Nadeždy Tolokonnikovovej a Marie Aľochinovej. Obe si odpykávajú dvojročné tresty väzenia za protestné vystúpenie proti Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Hnutie Greenpeace uviedlo, že dodatok k amnestii, ktorý bol schválený na poslednú chvíľu, takmer určite povedie k zastaveniu trestného konania vedeného proti 30 jeho aktivistom, ktorým hrozili až sedemročné tresty väzenia za to, že v septembri na ruskej vrtnej plošine v Pečorskom mori protestovali proti ťažbe ropy v Arktíde. Vďaka amnestii bude môcť 26 zahraničných účastníkov protestu odísť domov.

Amnestia sa bude zrejme týkať aj časti odsúdených účastníkov masových demonštrácií z decembra 2011 proti výsledkom parlamentných volieb, známych ako udalosti z Blatného námestia. Na časť z nich sa totiž vzťahuje 3. bod návrhu o odpustení trestu osobám, ktoré sa zúčastnili na masových nepokojoch alebo na ne vyzývali.

Návrh amnestie sa nebude vzťahovať ani na jedného z lídrov ruskej opozície Alexeja Navaľného, známeho protikorupčného aktivistu, blogera a jedného z Putinových najtvrdších kritikov, odsúdeného nedávno na päť rokov podmienečne za podiel na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur).

Vo väzení zrejme zostane aj bývalý šéf plynárenského koncernu Jukos Michail Chodorkovskij, pretože súd mu vymeral vyšší ako päťročný trest odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu