Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z väzenia prepustili aj poslednú členku Pussy Riot

Nadežda Tolokonnikovová
Nadežda Tolokonnikovová (Zdroj: SITA)

KRASNOJARSK - Tretiu členku ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tolokonnikovovú prepustili dnes z väzenia na základe amnestie, ktorú predložil parlamentu prezident Vladimir Putin a v stredu ju jednomyseľne schválila Štátna duma. Amnestiu vyhlásili pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie, informovala agentúra AP.

Tolokonnikovová opustila zariadenie v trestaneckej kolónii na východnej Sibíri iba niekoľko hodín po tom, ako sa v Nižnom Novgorode dostala na slobodu aj ďalšia členka skupiny Marija Aľochinová. Tento krok prišiel v rámci úsilia Kremľa upokojiť kritické hlasy ohľadom dodržiavania ľudských práv pred blížiacimi sa olympijskými hrami, ktoré sa uskutočnia vo februári v čiernomorskom Soči.

Najnovšia amnestia umožňuje prepustenie tisícov väzňov. Aľochinová i Tolokonnikovová spĺňali jej podmienky, keďže obe sú matkami malých detí. Tretiu členku, Jekaterinu Samucevičovú, súd v odvolacom konaní oslobodil už v októbri minulého roku.

Aktivistky odsúdili vlani v auguste na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt bol reakciou za ich protestné vystúpenie proti prezidentovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Tolokonnikovovej a Aľochinovej sa tresty mali skončiť začiatkom marca budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu