Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dva dni po poprave strýka diktátora Kim Čong-una: Záhadne zmizol synovec!

Kim Han-sol zmizol
Kim Han-sol zmizol (Zdroj: internet)

PARÍŽ - Synovec súčasného severokórejského lídra, ktorý študuje vo Francúzsku, niekoľko dní po poprave Kim Čong-unovho strýka zmizol a nikto z jeho priateľov nevie, kde sa nachádza. Napísala to dnes s odvolaním sa na čínske zdroje francúzska tlač.

Univerzita v prístavnom meste Le Havre, kde Kim Han-sol študuje politológiu na fakulte politických vied, ho však stále registruje ako svojho študenta, napísal dnes denník Le Parisien. Devätnásťročný Kim Han-sol je pravnukom zakladateľa dynastie Kim Ir-sena, vnukom pred dvoma rokmi zosnulého Kim Čong-ila a synovcom súčasného lídra Kim Čong-una. Otec mladého muža je najstarším synom Kim Čong-ila a momentálne žije v čínskom exile, pričom ho vychoval práve nedávno popravený Čang Song-tchek.

Kim Han-sol pred zápisom na fakultu politických vied v Le Havre študoval na medzinárodnom lýceu United World College v bosnianskom Mostare, kde aj maturoval. V októbri 2012 poskytol rozhovor bývalej námestníčke generálneho tajomníka OSN Elisabeth Rehnovej, v ktorej svojho strýka Kim Čong-una aj starého otca Kim Čong-ila označil za diktátorov.  Kim Han-sol sa narodil v roku 1995 v Pchjongjangu, ale celé detstvo strávil s rodinou v izolácii na Macau a v Číne. Jeho otec totiž upadol do nemilosti po tom, ako sa v roku 2001 neúspešne pokúsil dostať do Japonska a navštíviť Disneyland.

 Ako napísal denník Le Parisien, 14. decembra, dva dni po poprave Čang Song-tcheka, zmizla z poštovej schránky v internáte v Le Havre menovka Kim Han-sola. Juhokórejský novinár, ktorý univerzitný kampus navštívil, konštatoval, že Kimova izba vyzerá byť opustená. Ako dodal internetový portál 76Actu, novinára z Južnej Kórey potom vyšetrovala francúzska polícia. Francúzski policajti sa novinára pýtali, či pricestoval zo Severnej Kórey, preverili jeho pas, povolenie na pobyt, ako aj akreditáciu zahraničného spravodajcu vydanú v Paríži. "Zakaždým, keď do kampusu príde niekto s ázijským výzorom a pýta sa na Kim Han-sola, univerzita volá na políciu," napísal čínsky denník South China Morning Post.

Generál Čang Song-tchek bol považovaný za Kimovho mentora, ktorý mu pomohol upevniť moc v komunistickej krajine po smrti jeho otca a bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila pred dvoma rokmi. Čang bol jedným z posledných a najvýraznejších personálnych zmien, ktoré Kim Čong-un uskutočnil v zjavnom úsilí posilniť svoju moc, napísala agentúra AP.  Generál Čang Song-tchek bol ženatý s Kimovou tetou Kim Kjong-hi, mladšou sestrou zosnulého vodcu Kim Čong-ila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu