Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rumuni protestovali proti zákonu: Chráni poslancov pred obvinením z korupcie

Rumuni protestovali proti zákonu chrániacemu poslancov pred obvinením z korupcie Zobraziť galériu (6)
Rumuni protestovali proti zákonu chrániacemu poslancov pred obvinením z korupcie (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Stovky Rumunov sa zúčastnili na protestnom pochode Bukurešťou, aby vyjadrili svoj nesúhlas so zákonom zvyšujúcim imunitu poslancov pred stíhaním pred korupciou, ktorý schválil v utorok parlament.

Kontroverzný zákon v budúcnosti znemožní trestné stíhanie poslancov a senátorov, ale napríklad i hlavy štátu pre konflikt záujmov, zneužitie právomocí verejného činiteľa alebo korupciu.

Prezident Traian Basescu v prvej reakcii konštatoval, že novela zákona vracia krajinu v oblasti boja proti korupcii o desať rokov späť. Súčasne avizoval, že zákon vráti parlamentu na opätovné posúdenie, respektíve, že sa kvôli nemu obráti na ústavný súd.

Parlament by mal tento týždeň hlasovať o zákonu o amnestii, ktorý by dostal niektorých politikov odsúdených za korupciu z väzenia, po verejnej kritike však zrejme bude stiahnutý z programu.

Do 600 ľudí protestovalo v centre Bukurešti skandujúc "zachránime Rumunsko". Niesli transparenty s nápisom "Kriminálny parlament uteká pred súdom".

Demonštranti prerazili kordón poriadkovej polície a kráčali smerom k sídlu vlády, blokujúc dopravu. Protestovali pred úradom vlády a potom zamierili k sídlo jednej z vládnucich politických strán, informovala agentúra Reuters.

Opozícia vyhlásila, že zákon spochybní na ústavnom súde. Prezident vyhlásil, že ho nepodpíše a vráti parlamentu. Premiér Victor Ponta povedal minulý týždeň reportérom, že parlament musí prerokovať oba zákony s ministerstvom spravodlivosti, prokuratúrou a sudcami, kým budú schválené a že by ich mal konzultovať aj s Európskou komisiou.

Európska únia, ktorej členom je Rumunsko od roku 2007, osobitne monitoruje justičný systém Rumunska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu