Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rumunský prezident Traian Basescu dostal pokutu za reči o Rómoch

Traian Basescu
Traian Basescu (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident Traian Basescu dostal v pondelok pokutu v prepočte 110 eur za svoje poznámky na adresu rómskej menšiny. O finančnom treste rozhodla národná rada pre boj proti diskriminácii. Ten pôvodne odmietol konať vo veci prezidentových výrokov s tvrdením, že sa ich dopustil v zahraniční. Následne zakročil najvyšší súd a donútil úrad konať.

Výsledkom bola pokuta a to konkrétne za Basescove vyjadrenie z tlačovej konferencie spred štyroch rokov v Slovinsku. Ako sa prezident vtedy vyjadril, "väčšine kočovných Rómov sa nechce pracovať a živia sa iba tým, čo si ukradnú".

Nebol to ojedinelý Basescov tvrdý výrok na ich adresu a aj preto sa úrad nakoniec rozhodol vymerať pokutu, potvrdil šéf úradu fungujúceho pod kontrolou parlamentu István Haller. Na jeho slová v Slovinsku reagovali rómske organizácie sťažnosťou. Nepáčilo sa mi však ani jeho označenie jedného z novinárov za "špinavého cigána" z roku 2007 či obvinenie Rómov, že kradnú v autobusoch o štyri roky neskôr. V januári sa zase v Berlíne vyjadril na margo voľného pohybu v rámci EÚ. Rómovia podľa neho "otravujú ľudí žobraním a sú zrejme problémovejší ako bankár, ktorý nechá zmiznúť desiatky miliónov z banky"

Odhaduje sa, že v Rumunsku žijú milióny Rómov, ktorí v krajine čelia diskriminácii a žijú na okraji spoločnosti s veľmi obmedzeným prístupom k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu