Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetový rebríček únosov: Ktorá krajina si pripísala neslávne prvenstvo?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: novinite.com)

MEXIKO - Dramatický nárast v počte únosov v Mexiku za ostatné roky spôsobil, že krajina sa dostala na prvé miesto vo svetovom rebríčku únosov. Informovala o tom v sobotu mexická agentúra Quadratín, ktorá citovala výsledky prieskumu medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Control Risk.

Podľa informácií denníka Reforma sa na ďalších priečkach umiestnili India, Nigéria, Pakistan a Venezuela. Nasledujú Libanon, Filipíny, Afganistan, Kolumbia a Irak.

Napriek tomu, že počet únosov v Latinskej Amerike oproti roku 2005 poklesol o 50 percent, stále sa táto oblasť podieľa na celosvetovom počte únosov 23 percentami. Na rozdiel od Ázie alebo Afriky, kde sú únosy väčšinou motivované politicky alebo etnicky, v Latinskej Amerike majú predovšetkým súvis s organizovaným zločinom.

Mexiko v tohtoročnom rebríčku preskočilo Nigériu, ktorej patrila prvá priečka v počte únosov vo vlaňajšom prieskume. V roku 2012 v Mexiku uniesli viac než 100.000 ľudí.

Drogové kartely ako Los Zetas, Los Caballeros Templarios či Del Golfo podľa konzultačnej spoločnosti v ostatnej dobe diverzifikovali svoje aktivity a zameriavajú sa na zločiny s vysokým okamžitým výsledkom, vrátane únosov. Únosy s cieľom získať výkupné si však vo väčšom množstve osvojili aj menšie zločinecké skupiny, ktoré tak využívajú slabšie postavenie bezpečnostných síl v niektorých častiach krajiny.

Niektoré gangy navyše zmodernizovali svoje pracovné postupy. Jedným z nich je nový fenomén "virtuálneho únosu", pri ktorom zločinecká organizácia zastrašuje vyhliadnutú obeť na diaľku a požaduje výkupné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu