Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

To je v pr*eli, strápnil sa český premiér: Hlášky politikov, ktorých zradil mikrofón!

Bush v družnom rozhovore s Blairom v roku 2006
Bush v družnom rozhovore s Blairom v roku 2006 (Zdroj: truthdig.com)

PRAHA - Český premiér Jiří Rusnok sa poriadne "vyznamenal" pred celým svetom. Minulý týždeň po tom, ako sa dozvedel o smrti Nelsona Mandelu, si neodpustil nemiestnu poznámku týkajúcu sa jeho pohrebu. Akosi pozabudol, že je stále zapnutý mikrofón. Zďaleka však nie je jediným politikom, ktorému sa niečo takéto prihodilo. Prinášame vám prehľad podobných prípadov.

- júl 1993 - britský premiér John Major po rozhovore pre stanicu ITN troch členov svojej vlády nazval "bastardmi, ktorí si zaslúžia ukrižovať". Majorove slová zachytili technici BBC, ktorí chystali ďalšie interview a prepis nahrávky vytlačili britské denníky.

- júl 2006 - pred omylom zapnutými mikrofónmi sa odohralo faux pas amerického prezidenta Georgea Busha, ktorý sa na summite G8 dal do reči s britským premiérom Tony Blairom. Na mušku si vzal Sýriu a podporu, ktorú poskytuje radikálnemu hnutiu Hizballáh a okrem iného povedal, že Damask by mal "prestať robiť toto svinstvo".

- október 2006 - na zapnuté mikrofóny doplatil ruský prezident Vladimir Putin, keď v Izraeli vtipkoval na účet hlavy štátu Mošeho Kacava, obvineného a neskôr odsúdeného za sexuálne obťažovanie. "Pozdravujte vášho prezidenta! Je to naozajstný chlapík. Znásilnil desať žien! Nikdy by som to od neho nečakal, všetkých nás prekvapil. Všetci mu závidíme," povedal izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi.

- december 2006 - poľský prezident Lech Kaczynski počas tlačovej konferencie na bruselskom summite Európskej únie nazval jednu z poľských novinárok "opicou". Urobil tak v domnení, že ho počuje iba jeho spolupracovník, ale podcenil citlivosť mikrofónov. Dodatočne sa šéf štátu kajal, že rozhodne nemal na mysli vzhľad reportérky.

- február 2008 - televízne mikrofóny odhalili verejnosti niektoré súkromné ​​rozhovory pri voľbe českého prezidenta. Pozornosť vzbudila vzrušená debata medzi šéfom Strany zelených a ministrom životného prostredia Martinom Bursíkom a ministrom vnútra Ivanom Langerom (ODS) kvôli forme voľby. "Ty jednoducho si schopný zabiť bobra, aby si zachránil strom? Áno?," povedal Langer.

- marec 2010 - ostré slová utiekli americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi počas ceremónie v Bielom dome, keď prezident Barack Obama podpisoval zákon o zdravotníckej reforme. "Je to kurevsky veľká vec," zašepkal Biden prezidentovi, avšak dosť hlasno na to, aby slová zachytili novinárske mikrofóny.

- apríl 2010 - britský premiér Gordon Brown v súkromnom rozhovore označil voličku kritizujúcu prisťahovalectvo z východnej Európy za "bigotnú ženu". Slová ktoré zachytil omylom zapnutý mikrofón, sa ocitli vo vysielaní všetkých spravodajských kanálov.

- november 2011 - nedopatrením zapnuté mikrofóny na summite G20 v Cannes zachytili súkromnú debatu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom o izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. "Nemôžem ho vystáť, je to klamár," povedala francúzska hlava štátu a Obama zakontroval: "Ty ho máš plné zuby, lenže ja s ním musím jednať každý deň."

- apríl 2013 - diplomatický i spoločenský prešľap sa prihodil uruguayskému prezidentovi Josému Mujicovi, ktorý prehliadol zapnutý mikrofón. Na verejnosť sa tak dostala nelichotivá poznámka na adresu argentínskej prezidentky Cristiny Kirchnerovej a jej zosnulého manžela Néstora: "Tá stará baba je horšia než ten škuľavý chlap."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu