Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kocúrkovo po česky: Krajina má dvoch policajných prezidentov

Martin Červíček
Martin Červíček (Zdroj: TASR)

PRAHA - Česká republika má v súčasnosti dvoch policajných šéfov. Môže za to utorkové rozhodnutie ministra vnútra Martina Pecinu, ktorý vrátil do služobného pomeru odvolaného Petra Lessyho. Tomu udelil mimoriadnu dovolenku a teraz čaká, kým súčasný šéf českej polície Martin Červíček odstúpi. Ten to však odmieta.

"Skutočne máme teraz dvoch policajných prezidentov," cituje ministra Pecinu spravodajský portál iDNES.cz. Pecina sa podľa vlastných slov spolieha na dávnejšie vyhlásenie Červíčka o tom, že ak Lessyho vrátia do zboru, z funkcie odstúpi. Červíček to však teraz odmieta. "Som vo funkcii policajného prezidenta v súlade so zákonom," vyhlásil v utorok. 

Prípad siaha ešte do roku 2011, keď na Lessyho podali trestné oznámenie jeho podriadení. Dôvodom bolo, že Lessy ich údajne "ohovoril" v médiách. Na základe rozhodnutia policajnej inšpekcie ho neskôr vtedajší minister vnútra Jan Kubice prepustil z policajného zboru. Súd však o niekoľko mesiacov rozhodol, že Lessy sa žiadneho ohovárania nedopustil. 

Situácia je o to komplikovanejšia, že Česko stále riadi úradnícka vláda bez podpory parlamentu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorého strana v nedávnych voľbách vyhrala, preto trvá na tom, že problém musí vyriešiť až nový vládny kabinet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu