Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zemanova popularita klesá: Čechom sa nepáči alkohol a nemiestne poznámky!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Popularita českého prezidenta Miloša Zemana pomaly klesá. Kladne ho hodnotí len 15 percent obyvateľov ČR a stráca už aj medzi tými, ktorých hlasy ho v januári vyniesli do prezidentského úradu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý denník Mladá fronta DNES zverejní vo svojom dnešnom vydaní, informoval portál iDNES.cz.

Najviac ľuďom vadí Zemanova obľuba alkoholu a nereprezentatívne vystupovanie. Tento dôvod uviedla takmer polovica z 38 percent tých, ktorí v prieskume agentúry Focus pre MF DNES hodnotili prezidenta negatívne. Ďalších 42 percent hodnotí prezidentovo počínanie neutrálne a 15 percent opýtaných je s jeho úradovaním spokojných.

Priaznivcom prezidenta sa na ňom najviac páči, že je "mužom z ľudu", ktorý má sociálne cítenie a nad nikoho sa nevyvyšuje. Sú tiež presvedčení, že sa snaží urobiť poriadok v politike, oceňujú jeho vzdelanie a stálosť názorov.

Najväčšie sympatie si Zeman stále drží u komunistických voličov a voličov sociálnej demokracie. Naopak kritikou nešetria voliči pravicových strán, najmä ľudovcov.

Zemanovi predchodcovia sa v prvých mesiacoch v úrade tešili vždy veľmi vysokej popularite - okolo 80 percent. Súčasnej hlave štátu v marci podľa agentúry CVVM dôverovalo ešte 51 percent občanov ČR, v septembri to už bolo iba 48 percent.

Podľa iDNES.cz si Zeman uvedomuje pokles svojej popularity, o čom svedčia zmeny v jeho tíme: zosadil neskúsenú hovorkyňu Hanu Burianovú a zbavil sa právomoci udeľovať milosti, ktorú delegoval na ministerstvo spravodlivosti s tým, že ide o "monarchistický prvok".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu