Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záväzné referendum v Chorvátsku: Zákaz homosexuálnych manželstiev!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Takmer dvojtretinovou väčšinou sa Chorváti v nedeľňajšom plebiscite vyslovili fakticky za zákaz homosexuálnych manželstiev. Vyplýva to z konečných výsledkov referenda, ktoré dnes zverejnila štátna volebná komisia.

Podľa nich hlasovalo 65,87 percenta osôb, ktoré prišli do volebných miestností v bývalej juhoslovanskej republike, za ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, kým opačný názor vyjadrilo 33,51 percenta voličov. Účasť na plebiscite činila 37,88 percenta.

Výsledok referenda je záväzný bez ohľadu na počet zúčastnených voličov. Obyvatelia najnovšej členskej krajiny EÚ sa mohli v referende vyjadriť k otázke: Súhlasíte s tým, že manželstvo je manželský zväzok medzi mužom a ženou? Voliči rozhodli o tom, že chorvátska ústava bude doplnená o túto definíciu, čo prakticky znamená zákaz homosexuálnych manželstiev.

Organizácie na ochranu ľudských práv vopred podali voči plebiscitu sťažnosť, keďže podľa nich bola referendová otázka v rozpore so základnými ľudskými právami. Občianske zoskupenie podporované katolíckou cirkvou vyzbieralo na podporu referenda približne 750.000 podpisov, čo je výrazne viac, než bolo potrebných na jeho usporiadanie.

Konanie hlasovania podporila chorvátska opozícia, kým strany súčasnej vládnej koalície boli proti. Analýza výsledkov naznačuje, že odporcovia zmeny ústavy mali navrch iba v Istrii a regióne Primorje-Gorski Kotar. Aj v relatívne liberálnom hlavnom meste Záhrebe hlasovalo 56 percent ľudí za zmenu ústavy.

To isté platí aj o zahraničných Chorvátoch, ktorí podporili zavedenie tradičného manželského zväzku do ústavy výraznou väčšinou hlasov, a to napríklad v prípade bosnianskej komunity 95, austrálskej 91 a nemeckej 87 percentami. Proti hlasovala väčšina Chorvátov z Belgicka, Holandska a Švédska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu