Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež zveril svojmu tajomníkovi dôležitú úlohu

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Pápež František poveril svojho osobného tajomníka dohľadom nad prácou dvoch výborov, ktorých úlohou je reforma vatikánskych financií.

Nová hlava katolíckej cirkvi v júni vymenovala štyroch prelátov a amerického právneho experta, aby preskúmali fungovanie škandálmi postihnutej vatikánskej banky.  O mesiac neskôr vytvoril osemčlennú komisiu, zloženú zo siedmich odborníkov a jedného duchovného, ktorá má preveriť celkovú ekonomickú štruktúru a financie Svätej stolice. 

Teraz František poveril jedného zo svojich najbližších spolupracovníkov, maltského kňaza Alfreda Xuereba, aby monitoroval prácu týchto výborov a podával mu informácie o ich pracovných aktivitách a prípadných iniciatívach.  Podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho Xuereb už určitý čas vykonáva dohľad nad komisiami neoficiálne a pápežské poverenie mu len pomôže zefektívniť jeho činnosť. Stalo sa tak v období, keď obe komisie sumarizujú výsledky svojej činnosti pred nadchádzajúcim stretnutím Františka s jeho osemčlenným kolégiom poradcov z radov poradcov.   

S nástupom nového pápeža sa spájajú očakávania na reformu administratívy a financií Vatikánu, ktorým v ostatných rokoch otriasla séria široko medializovaných škandálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu