Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vianočný stromček pápeža Františka: Vyrástol v Česku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vianočný strom, ktorý dnes rozsvieti pápež vo Vatikáne, vyrástol na mieste bývalej železnej opony na česko-nemeckej hranici - neďaleko hraničného priechodu Folmava v plzenskej diecéze. Do Ríma ho však dopravil spolok z bavorského Waldmünchenu, informovala dnes česká televízna stanica ČT24.

Citovala plzenského biskupa Františka Radkovského, ktorý povedal, že strom zrejme zasadili pohraničníci: "Práve preto, že bol vysadený na takom voľnom priestranstve, sa tak krásne symetricky rozrástol. Z miesta, ktoré bolo veľmi prísne strážené, ktoré bolo nepriestupným múrom medzi Východom a Západom, dnes pochádza strom, ktorý nás spája. A to je veľmi pekná symbolika."

Plzenský biskup dnes vo Vatikáne na vlastné oči uvidí, ako pápež rozsvieti 60-ročný a 25 metrov vysoký smrek, ktorý české Domažlice darovali nemeckému Waldmünchenu a ten na vianočnú výzdobu Vatikánu.

Podľa starostu Domažlíc Miroslava Macha je darovaný smrek nielen symbolom vianočných sviatkov, ale aj česko-nemeckého priateľstva.

Vedúci waldmünchenských slávností Alois Frank konštatoval, že nemeckí pútnici "prinášajú zo stredu Európy vianočný strom do stredu kresťanstva".

Vianočný strom darovaný Českou republikou zdobil Námestie sv. Petra vo Vatikáne v roku 1999, pochádzal z Beskýd, dodala ČT24.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu