Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvé autentické VIDEO výbuchu lietadla v Rusku: Kolmý pád k zemi, ovládali ho teroristi?

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: sita, ria novosti, topky)

MOSKVA - Záchranári našli telá všetkých päťdesiatich obetí, štyridsaťštyri cestujúcich a šiestich členov posádky, ktorí zahynuli v nedeľu večer pri leteckom nešťastí. Patrí medzi nich aj mladý syn prezidenta Tatarstanskej republiky Irek Minnichanov (†23). Boeing 737 patriaci leteckej spoločnosti Tatarstan sa zrútil na letisku v Kazani a explodoval. Príčina tragédie je zatiaľ neznáma.

Na internete sa už objavilo aj prvé autentické video z havárie, ktoré zachytáva pád Boeingu kolmo k zemi. Vyšetrovatelia nevylúčili ani možnosť, že išlo o teroristický útok. "Prešetrovať budeme všetky možné príčiny - poveternostné podmienky, chyba pilotov, technické poruchy na lietadle aj terorizmus," povedal Marat Zaripov, člen vyšetrovacieho výboru.

Prve autentické VIDEO pádu Boeingu 737 v Kazani

Lietadlo narazilo na dráhu pri druhom pokuse o pristátie o 19:26 moskovského času. Približne o hodinu aj pár minút po tom, čo vzlietlo z moskovského letiska Domodedovo. Všetky odlety boli po havárii zrušené až do 23.00 hod, prílety zase presmerované. Iné zdroje uvádzajú, že letisko v Kazani bude kompletne uzatvorené do 12-tej hodiny dnešného dňa.

VIDEOANIMÁCIA: Lietadlo pristátie nezvládlo, malo zavadiť krídlom o zem a vybuchnúť. Podľa niektorých však narazilo do pristávacej plochy "nosom".

Momentálne prebieha idenfikácia obetí. Kancelária prezidenta Tatarstanu však potvrdila, že na palube bol aj Irek Minnichanov, prezidentov syn. Ďalej sa hovorí o deviatich Moskovčanoch, jednej osobe z moskovského regiónu, šéfovi republikovej tajnej služby Alexandra Antonova, manželke známeho športového komentátora, dvoch dievčatkách - 11-ročnej Dashy a 15-ročnej Aline, Britke Donne Caroline Bullovej (†53), ktorá pracovala v školstve, a Ukrajinke Margaret Oshurkovej (†45).

Dasha
Zobraziť galériu (8)
Dasha  (Zdroj: Twitter)

Alina
Zobraziť galériu (8)
Alina  (Zdroj: Twitter)

Prvé autentické VIDEO výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ria novosti)

Oheň z palivových nádrží už uhasili a vyšetrovatelia detailne prezrú miesto havárie. Do úvahy zatiaľ prichádzajú všetky príčiny, od chyby pilota, cez zlyhanie stroja až po nepriaznivý vplyv počasia.

Podľa šéfa vyšetrovateľov Alexandra Poltinina posádka z nejakého podivného dôvodu urobila s lietadlom druhý pokus o pristátie, takže je potrebné zistiť, prečo sa tak nestalo hneď na prvý. Odpoveď na otázku, či personál hlásil, alebo nehlásil nejaké problémy, by sa mohli dozvedieť už čoskoro. Údajne však stále bol v spojení s riadiacou vežou.

Prvé autentické VIDEO výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Prvé autentické VIDEO výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Ako súčasť vyšetrovania prebieha aj zabavenie "tekutín", vrátane leteckých pohonných hmôt a mazív používaných na údržbu havarovaného stroja. Letecká spoločnosť Tatarstan musí poskytnúť všetky dokumenty týkajúce sa technického stavu lietadla a výcviku pilotov.

Najväčšie svetlo do príčin nehody by však mali vniesť čierne skrinky. Odborníci sa domnievajú, že za tragédiou môže byť aj súčet viacerých faktorov.

Prvé autentické VIDEO výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Prvé autentické VIDEO výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Interfaxu posádka asi 500 metrov pred začiatkom pristávacej dráhy ohlásila, že nie je pripravená pristáť, a pokúsila sa odletieť na druhý okruh. Ale stroj zavadil o zem a zrútil sa. V tej dobe bolo počasie na letisku normálne.

Dispečer Kirill Kornišin televízii Rossija 24 uviedol, že jeden z pilotov, Rustem Salichov či Viktor Gucul mu hlásil, že lietadlo sa chystá na druhý oblet letiska. "Povedal, že nie je v konfigurácii pre pristátie. Dal som mu kompletné údaje, ako by to malo normálne vyzerať. Potvrdil. Ale neodletel. Odohralo sa to doslova v priebehu pár sekúnd," povedal.

Experti a zákonodarcovia, opýtaní médiami, sa prikláňajú skôr k verzii o chybe pilotov, údajne bez veľkých skúseností s daným lietadlom, ako o zlyhaní techniky. "Zatiaľ nič nie je jasné," usúdil naopak Magomed Tolbojev skúšobný letec vyznamenaný titulom Hrdina Ruska. Obaja piloti podľa svojej firmy lietali 21 a 23 rokov.

Lietadlo Boeing 737-500 aeroliniek Tatarstan bolo 23 rokov staré. Podľa serveru planes.cz boli aerolinky Tatarstan už jeho siedmym prevádzkovateľom a kúpili ho v roku 2008.

Na miesto nehody vyslali 135 záchranárov a 35 pracovníkov s ťažkou technikou. Ruský prezident Vladimir Putin poslal sústrasť príbuzným obetí, ktorých príchod sa očakáva v najbližších dňoch. V Tatarstanskej republike na dnes vyhlásili štátny smútok.

Pozostalí po obetiach dostanú dva milióny rubľov od poisťovne. Ďalší milión rubľov prisľúbila všetkým rodinám miestna vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu