Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mechanik chcel na letisku spáchať atentát: Samovražda v mene Alaha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WICHITA - Americké úrady dnes zadržali päťdesiatosemročného muža, ktorý chcel na regionálnom letisku Mid-Continent vo Wichite v štáte Kansas spáchať samovražedný atentát v nákladnom vozidle plnom výbušnín. Oznámil to vo Wichite miestny prokurátor Barry Grissom.

Letecký mechanik Terry Loewen sa podľa neho vyhlasoval za moslima a chcel spáchať "násilný džihádistický útok menom Al-Kájdy" a zahynúť pritom ako mučeník. Loewen bol zadržaný dnes ráno, keď sa snažil dostať na letisko s vozidlom, v ktorom sa domnieval, že sú aktívne výbušniny. Chcel sa dostať vo vozidle na pristávaciu plochu čo najbližšie k terminálu a zabiť čo najviac ľudí, uviedol Grissom.

Loewen plánoval svoj ​​útok mesiace a bol pod dohľadom vyšetrovateľov, ktorí zariadili, aby výbušniny vo vozidle boli neškodné. "Nedostal sa na letisko a ani na chvíľu nebol žiadny občan ohrozený, " povedal Grissom. Protiteroristickí špecialisti sledovali Loewena od začiatku leta. Pripravoval bombový atentát s ľuďmi, o ktorých sa domnieval, že sú jeho spolupracovníci, ale išlo o agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie ( FBI ).

Loewen tiež napísal tento týždeň v stredu list, v ktorom jednému členovi svojej rodiny líčil svoje úmysly. "Keď to budeš čítať a ak všetko pôjde podľa plánu, bude zo mňa mučeník na ceste k Alahovi," napísal medzi iným v liste, ktorý zverejnili americkí vyšetrovatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu