Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovská letecká tragédia v Rusku: Medzi obeťami aj mladý syn prezidenta!

V troskách lietadla zahynul aj syn prezidenta Tatárska Zobraziť galériu (10)
V troskách lietadla zahynul aj syn prezidenta Tatárska (Zdroj: detlep.ru)

MOSKVA - Všetkých 50 ľudí na palube prišlo o život, keď sa dnes v ruskom meste Kazaň pri pristávaní zrútilo lietadlo typu Boeing 737. Informovalo o tom ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. K nešťastiu došlo krátko pred 19:30 tamojšieho času. Medzi obeťami je zrejme aj syn prezidenta Tatárskej republiky Irek Minichanov (†23), ako aj šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov.

Na základe zoznamu cestujúcich o tom informovali zdroje v operatívnom štábe ministerstva pre mimoriadne situácie, na ktoré sa odvolala agentúra RIA Novosti. Zoznam obetí musí ešte potvrdiť republiková vláda. Smrť prezidentovho syna potvrdil aj podpredseda vlády Tatárskej republiky Yuri Kamaltynov.

Irek Minichanov so snúbenicou.
Zobraziť galériu (10)
Irek Minichanov so snúbenicou.  (Zdroj: int)

Meno prezidentovho syna je na zozname ako prvé.
Zobraziť galériu (10)
Meno prezidentovho syna je na zozname ako prvé.  (Zdroj: Twitter @mysea, @kurakusha)

   
Lietadlo, ktoré štartovalo z moskovského letiska Domodedovo, sa zrútilo pri druhom pokuse o pristátie na letisku v metropole Tatárskej republiky. Pri dotyku s pristávacou plochou stroj explodoval. Zahynulo všetkých 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Požiar hasiči medzičasom zlikvidovali. Podľa niektorých zdrojov by mohlo byť mŕtvych až 52 ľudí. V oblasti bol v tomto čase silný vietor a zatiahnutá obloha, teploty sa pohybovali nad nulou. Lietadlo bolo 23 rokov staré.

Kazanské letisko po nehode uzavreli, informovala s odvolaním sa na miestne médiá agentúra Reuters. Letisko zostane zatvorené do pondelňajšieho poludnia. Lietadlá, ktoré mali pristáť v Kazani, presmerujú zrejme do Ufy, spresnila RIA Novosti. Vyšetrovatelia zatiaľ za najpravdepodobnejšiu príčiny zrútenia lietadla pri pristávacom manévri považujú chybu posádky. Lietadlo totiž narazilo "nosom" do pristávacej plochy. Ďalšou hypotézou sú nevhodné poveternostné podmienky či technická chyba. Lietadlo patrilo leteckej spoločnosti Tatarstan, ktorá ho získala na lízing v roku 2008.

Žena sleduje zoznam obetí.
Zobraziť galériu (10)
Žena sleduje zoznam obetí.  (Zdroj: SITA)

Novinárka, ktorá letela rovnakým lietadlom dnes z Kazane do Moskvy, v rozhovore pre štátnu televíziu uviedla, že lietadlo malo problémy už pri lete do Moskvy a pristátie bolo hrozivé kvôli silným vibráciám v posledných minútach letu. "Keď sme pristávali, nebolo jasné, či je silný vietor, hoci počasie v Moskve bolo pekné, alebo nejaké technické problémy alebo problémy s letom," vyhlásila novinárka. "Hádzalo to s nami na rôzne strany, lietadlo sa kolísalo. Muž, ktorý sedel vedľa mňa, bol biely ako stena," vyhlásila.

Špecialisti teraz vo vraku lietadla a v okolí pátrajú po tzv. čiernych skrinkách, ktorých obsah by mohol objasniť príčiny leteckého nešťastia.Na mieste nehody bolo 135 záchranárov a 35 pracovníkov s ťažkou technikou. Ruský prezident Vladimir Putin poslal sústrasť príbuzným obetí a nariadil zostavenie vládnej komisie, ktorá má vyšetriť príčiny nehody.

Mimoriadna letecká tragédia v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Itar-Tass)

Obrovská letecká tragédia v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: gazeta.ru, detlep.ru)

V Rusku bolo v posledných rokoch niekoľko vážnych smrteľných leteckých nešťastí. Niektoré z nich boli spôsobené starnúcimi lietadlami, ale odborníci z odvetvia poukazujú aj na množstvo ďalších problémov, vrátane zlého výcviku posádok, rozpadajúcich sa letísk, nedostatočných vládnych kontrol a všeobecného zanedbávania bezpečnosti kvôli snahe dosiahnuť zisk.

Rusko a bývalé krajiny Sovietskeho zväzu sa radia medzi krajiny s najväčším počtom leteckých nešťastí. Podľa bezpečnostných záznamov Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) bola v roku 2011 v tejto oblasti nehodovosť takmer trikrát vyššia, ako je svetový priemer. Vlani sa globálna nehodovosť podľa IATA znížila, v Rusku a v Spoločenstve nezávislých štátov však stúpla.

Chaos na letisku krátko po leteckej havárii a posledné správy z kazanského letiska

 

 

Výber veľkých leteckých nešťastí v Rusku za posledné roky:

3. mája 2006 - Krátko pred pristátím v ruskom Adler pri Soči sa do Čierneho mora zrútil Airbus A - 320 arménskych aerolínií Armavia so 113 osobami na palube. Haváriu nikto neprežil.

9. júla 2006 - Pri pristátí v Irkutsku havarovalo dopravné lietadlo Airbus A - 310 ruskej spoločnosti S7 s viac ako dvoma stovkami ľudí na palube. Počet obetí dosiahol 125.

14. september 2008 - Zrútenie lietadla Boeing 737 ruskej spoločnosti Aeroflot pri meste Perm na Urale neprežil žiadny z 88 ľudí na palube. Medzi 82 cestujúcimi boli dve desiatky cudzincov.

10. apríla 2010 - Pri západoruskom Smolensku havaroval pri pristávaní v hustej hmle poľský vládny špeciál Tu- 154M s poľskými predstaviteľmi na palube. Zahynulo všetkých 96 osôb na palube (89 pasažierov a sedem členov posádky) vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského.

21. júna 2011 - Nehodu lietadla pri Petrozavodsku na severozápade Ruska neprežilo 44 pasažierov.

7. septembra 2011 - Pri havárii lietadla Jak - 42 v ruskej Jaroslavli zahynulo osem členov posádky a 37 hráčov a funkcionárov tímu Lokomotiv Jaroslavľ, vrátane troch českých hráčov Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a slovenského Pavla Demitru.

2. apríla 2012 - Pri ruskom sibírskom meste Ťumeni sa krátko po štarte zrútil dvojmotorový turbovrtuľový stroj ATR - 72 spoločnosti UTair so 43 ľuďmi na palube. Nehodu neprežilo 31 ľudí.

17. novembra 2013 - V centrálnom Rusku sa pri pokuse o pristátie pri meste Kazaň zrútilo lietadlo Boeing 737. Zahynulo všetkých 44 cestujúcich a šesť členov z posádky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu