Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama musí byť nadšený: Vyšetrovanie odhalilo ďalšie škandály jeho ochranky

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Vnútorné previerky v americkom úrade na ochranu najvyšších predstaviteľov USA, ktoré sa začali po nedávnej sérii škandálov, odhalili niekoľko verejnosti neznámych incidentov vrhajúcich tieň na povesť tejto zložky tajnej služby, napísal dnes denník Washington Post.

Podľa jeho informácií kvôli pochybeniam zo služby stiahli dokonca dvoch vysokopostavených dôstojníkov, ktorí sa ako ochranka pohybovali v bezprostrednej blízkosti prezidenta Baracka Obamu. Denník uviedol, že chýb sa nedopustili pri ochrane hlavy štátu - ich odstavenie súvisí s nevhodným správaním sa. Do Bieleho domu totiž prišla sťažnosť z neďalekého hotela Hay-Adams, kde v apríli tohto roku došlo k incidentu, do ktorého je zapletený supervízor tajnej služby Ignacio Zamora Jr. Podľa denníka Zamoru prichytili pri tom, ako sa opätovne snažil dostať do izby ženy, s ktorou sa zoznámil v hotelovom bare, lebo tam nedopatrením zabudol náboj zo služobnej zbrane.

Keď ho žena odmietla do izby pustiť, Zamora sa domáhal pomoci hotelového personálu, ktorý informoval Biely dom. Počas vyšetrovania sa podarilo naďabiť na e-maily so sexuálnymi narážkami, ktoré Zamora a ďalší vysokopostavený zamestnanec úradu na ochranu najvyšších predstaviteľov USA Timothy Barraclough poslali svojej podriadenej. 

Zamora bol odvolaný zo svojej pozície, zatiaľ čo Barraclougha presunuli do iného oddelenia, uviedol s odvolaním sa na dobre informované zdroje Washington Post. Hovorca úradu na ochranu najvyšších predstaviteľov USA Ed Donovan sa k odhaleniam denníka odmietol vyjadriť. Novinám sa nepodarilo skontaktovať ani s oboma zamestnancami úradu, ktorí sa ocitli v centre škandálu. Elitná služba sa snaží uzavrieť túto kapitolu svojich dejín, ktorú poznamenal škandál z vlaňajška, keď sa 13 agentov úradu na ochranu zaplietlo pred Obamovou návštevou v kolumbijskej Cartagene v hotelovej hale do hádky svojho kolegu s prostitútkou kvôli odmene za ňou poskytnuté služby. Neskôr sa ukázalo, že prostitútky si na izby priviedli aj ďalší agenti. Okrem toho sa v hotelových izbách aj výdatne popíjalo.

Obama v marci do čela úradu na ochranu najvyšších predstaviteľov USA vymenoval jeho dlhoročnú zamestnankyňu Juliu Piersonovú, ktorá sa stala prvou ženou na tomto poste. Obama tým - ako uvádza agentúra AP - dal jasne najavo svoje želanie, aby sa v službe zmenila kultúra a správanie agentov a obnovila dôvera v túto inštitúciu i jej operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu