Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdravotne postihnutí chcú od Zemana ospravedlnenie za slová o nedôstojnosti

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká rada zdravotne postihnutých chce od prezidenta Miloša Zemana ospravedlnenie za slová, že vymenovanie premiéra je dôstojná záležitosť, ktorú nemožno riešiť z invalidného vozíka. Prezident sa v tomto duchu vyjadril v pondelok večer v Rádiu Impuls, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.

Prezident sa vo vyhlásení Rádia Impuls na adresu predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku vyjadril takto: "Upozorním ho, že ak by som ho vymenoval za premiéra, tak bude musieť počkať, pretože to je dôstojnejšia záležitosť, ktorú nemôžem riešiť z invalidného vozíka."

Vymenovanie nového premiéra po októbrových predčasných voľbách tak podľa prezidenta pripadá do úvahy najskôr na začiatku decembra. Tým však rozhneval Národnú radu zdravotne postihnutých v ČR, ktorá Zemana vyzvala, aby sa ospravedlnil.

"Pán prezident v podtexte vlastne hovorí, že človek na vozíku má menšiu dôstojnosť než ostatní, čo je značne diskriminujúce," povedal pre iDNES.cz predseda národnej rady pre postihnutých Václav Krása.

Dodal, že prezidentovi neželá nič zlé, ale že si nedokáže predstaviť, čo by robil na vozíku ďalej, keby sa neuzdravoval. "To by vládu nevymenoval nikdy?" položil predseda rečnícku otázku.

Národná rada zdravotne postihnutých oslovila pred tromi mesiacmi Pražský hrad s prosbou o stretnutie s prezidentom, ale dosiaľ podľa predsedu Krásu nedostali žiadnu reakciu. Doplnil, že s predchádzajúcimi prezidentmi spolupracovali dobre.

Kým Zeman nevymenuje nového premiéra, v Českej republike bude vládnuť kabinet tvorený ministrami v demisii, ktorí vo voľbách kandidovali za neúspešnú Stranu práv občanov - Zemanovci (SPOZ). Jej čestným predsedom je prezident Zeman.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu