Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší tajfún v histórii: Evakuujú celé mestá, 4 obete!

Supertajfún Haiyan bičuje Filipíny Zobraziť galériu (13)
Supertajfún Haiyan bičuje Filipíny (Zdroj: SITA)

MANILA – Na Filipíny dorazil najsilnejší tajfún v celej histórii. Haiyan s rýchlosťou 313 km/h od rána bičuje centrum krajiny, spôsobil zosuvy pôdy, záplavy, zrovnáva so zemou budovy a zabil najmenej štyroch ľudí. Provinciami lietajú odtrhnuté strechy a trosky a milión obyvateľov museli evakuovať. Ďalšie milióny sú v ohrození.

14:50 Pozoruhodné video šíriace sa internetom zachýtava miestnych obyvateľov, ako si doslova užívajú silu tajfúnu z bezprostrednej blízkosti.

14:40 Tajfún Haiyan svojou rýchlosťou 313 km/h prekonal doteraz najsilnejší tajfún Camille z roku 1969. "Najmocnejším registrovaným tajfúnom, cyklónom alebo hurikánom na pevnine bol hurikán Camille v roku 1969, ktorý zasiahol juhoamerický štát Mississippi s víchrom o rýchlosti 305 kilometrov za hodinu," vyhlásil expert na hurikány a šéf meteorologického oddelenia amerického inštitútu Weather Underground.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

14:30 Na troch veľkých ostrovoch Samar, Leyte a Bohol bolo takmer úplne prerušené telekomunikačné spojenie a dodávky elektriny. Prezident krajiny Benigno Aquino nariadil, aby bolo do pohotovosti uvedených 20 lodí vojenského námorníctva a vojenské lietadlá a helikoptéry .

13:22 Lokálny spravodajský portál Rappler uviedol, že bez elektriny sú aj ostrovy Panay a Negros a 4 provincie vo Visayas, ktoré sa ponorili do tmy. (V Manile je o sedem hodín viac ako na Slovensku.)

13:10 Najviac postihnuté je rybárske mestečko Guiuan, ktoré je úplne odrezané od sveta. Veľké škody zaznamenali v neďalekom meste Tacaloban, ktorého ulice sa v dôsledku prudkých dažďov zmenili na rieky. Celý ostrov je bez elektrickej energie.

12:52 Evakuácia stále prebieha. Týka sa to aj obyvateľov mestečka Legazpi, južne od Manily.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: news.com.au)

12:28 Filipínsky prezident Benigno Aquino uistil verejnosť, že krajina robí prípravy ako na vojnu. V pohotovostnom režime budú tri nákladné lietadlá C - 130, 32 vojenských vrtuľníkov a ďalších lietadiel a tak isto aj 20 námorných lodí.

12:19 Roger Mercado, guverného Južného Leyte, oznámil, že 31-tisíc ľudí bolo evakuovaných z hornatej provincie kvôli možnému zosuvu pôdy. "Keď ste tvárou v tvár takejto situácii môžete sa len modliť, modliť a modliť," uviedol.

12:14 Meteorológovia na Filipínach varovali, že Haiyan môže byť rovnako zničujúci ako tajfún Bopha v roku 2012, ktorý si vyžiadal 2000 mŕtvych a spôsobil škody za viac ako miliardu dolárov. Toto je jeho očakávaná trasa.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: bbc)

12:08 Na Filipínach uzatvorili 13 letísk, zrušili 450 domácich a osem medzinárodných letov. Podľa vlády je v súčasnosti ohrozených 12 miliónov obyvateľov.

12:04 Mai Zamora z organizácie World Vision pre BBC takto opísala situáciu na Filipínach.

11:55 Obrovské vlny, ktoré priniesol silný tajfún Haiyan, zasiahli pobrežie v Legazpi City.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB)

11:43 Satelitné zábery neveštia nič dobré. Oko tajfúnu vyzerá naozaj hrozivo.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: eumetsat)

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB)

10:57 Tajfún by sa mal k hlavnému mestu Manila priblížiť asi o 18-tej hodine miestneho času. Obyvatelia boli vyzvaní, aby o tomto čase nevychádzali zo svojich domovov a už vôbec nie na cesty.

10:50 Počet obetí supertajfúnu sa zvýšil na štyri. Ide o matku s ročným dieťaťom, ktorí sa utopili v južnej časti provincie Cotabato. Ďalšou obeťou je chlapec zasiahnutý bleskom v meste Zamboanga a posledný bol zabitý padajúcim stromom.

10:45 Silný vietor a vysoké vlny zrovnali so zemou pobrežní domček v provincii Albay asi 520 kilometrov južne od hlavného mesta Manila.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

10:30 Tajfún Haiyan zdemoloval aj obrovský vianočný stromček v ostrovnej provincii Cebu. Na fotografii robotníci počítajú škody.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

10:25 Podľa agentúry Reuters je tajfún Haiyan zrejme najmocnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy podľa historických záznamov zasiahol pevninu. Tento supertajfún dorazil na pevninu s víchrom dosahujúcim rýchlosť 313 kilometrov za hodinu. Z toho vyplýva, že podľa záznamov je Haiyan najsilnejším tropickým tajfúnom, ktorý zasiahol pevnú zem, vyhlásil Jeff Masters, expert na hurikány a šéf meteorologického oddelenia v americkom inštitúte Weather Underground.

10:20 Satelitné zábery na podľa meteorológov nasilnejší tajfún od roku 1990. Tajfún by mal zotrvať nad Filipínami ešte v sobotu a neskôr cez víkend bude podľa odhadu meteorológov pokračovať k Juhočínskému moru, pričom by mohol ohroziť Vietnam a Čínu, napísala agentúra AP.

ONLINE Áziu zasiahol najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

10:10 Podľa najnovších informácií tajfún do tejto chvíľe zabil najmenej troch ľudí a sedem zranil. Vyše 700 tisíc ľudí v 29 provinciách muselo byť evakuovaných. Jednou z obetí je muž, ktorého zabil elektrický prúd, keď sa brodil vo vode v meste Lingig v južnej časti Filipín, informoval Johnny Pimentel, guvernér provincie Surigao del Sur.

8:50 Na záberoch miestnych televízii z Taclobanu vidieť, vysokú vodu, ktorá zapĺňa ulice a železné strechy lietajúce vzduchom. Veľa domov so slabou konštrukciou tajfún úplne zničil. Školy, obchody aj firmy v centre Filipín museli byť zavreté.

7:50  Americké centrum varovania pred tajfúnmi (JTWC) so sídlom na Havaji, patriace pod námorníctvo USA, uviedlo, že ide o najsilnejší tropický cyklón tohto roku v globálnom meradle. Filipínsky prezident Benigno Aquino III. zodpovedným činiteľom nariadil, aby sa svojím konaním snažili zabrániť stratám na životoch a zraneniam. Tajfún Haiyan je už 24. búrkou, ktorá tento rok ohrozuje Filipíny.

6:30 Úrady už nariadili masovú evakuáciu ohrozených oblastí. Školy zostanú v piatok zatvorené a lodná doprava nebude premávať. Letecké spoločnosti už zrušili desiatky letov. Ako prvý zasiahol ostrov Samar asi 600 kilometrov juhovýchodne od Manily, pričom následne bude smerovať do stredu a na juh krajiny.

Na Filipíny dorazil najsilnejší
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V sobotu by sa mal presunúť nad Juhočínske more. Haiyan s vyše 600-kilometrovým frontovým pásmom ohrozí oblasti, ktoré sa stále spamätávajú z podobnej búrky z roku 2012 a z októbrového zemetrasenia s magnitúdou 7,1, ktoré na ostrove Bohol zabilo 222 ľudí a vyše 5000 pripravilo o domovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu