Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvrat v prípade smrti Arafata: Francúzski experti otrávenie vylúčili

Jasir Arafat Zobraziť galériu (2)
Jasir Arafat (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzski experti vylúčili, že príčinou smrti bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata bola otrava. Agentúre AFP to povedal nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu Arafatovej smrti.

"Francúzska správa vylučuje teóriu otravy a prikláňa sa k prirodzenému úmrtiu,"

informoval zdroj. Závery francúzsky expertov sa líšia od zistení ich švajčiarskych kolegov, ktorí dospeli k záveru, že palestínsky vodca pravdepodobne zomrel na otravu polóniom.

Arafat zomrel v roku 2004 za nejasných okolností vo vojenskej nemocnici na predmestí Paríža. Exhumáciu vykonali na podnet vdovy po Arafatovi, ktorá spolu s dcérou koncom júla 2012 podala vo Francúzsku trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie, že svetoznámy politik sa stal obeťou vraždy.

Francúzsko otvorilo vyšetrovanie jeho smrti v auguste 2012. Arafatovu smrť nezávisle vyšetrovali aj švajčiarski a ruskí experti. Ruské výsledky zatiaľ nie sú známe, no Švajčiari nepotvrdili ani nevyvrátili teóriu o otrave polóniom. Konštatovali len, že mnohé z analyzovaných vzoriek vykazovali "neočakávane vysoké úrovne" rádioaktívnych izotopov polónia a olova. Mnohí Palestínčania sa pritom domnievajú, že za neobjasneným úmrtím Arafata stojí Izrael.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu