Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť Jásira Arafata naďalej záhadou: Podľa Palestíny je za ňou Izrael

Jasir Arafat
Jasir Arafat (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - V prípade usmrtenia bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata je podľa palestínskeho vyšetrovateľa "jediným podozrivým" Izrael. Vyšetrovateľ Tawfík Tirawí dnes podľa agentúry AP na tlačovej konferencii v Ramalláhu povedal, že Arafat nezomrel z prirodzených príčin. Na priamu otázku, či bývalého palestínskeho vodcu otrávili, však odpovedal vyhýbavo.

Tirawí vystúpil pred novinármi deň po tom, čo Arafatova vdova Suha prezentovala zistenia švajčiarskych vedcov, ktorí skúmali Arafatove telesné pozostatky a zistili v nich zvýšené hodnoty rádioaktívneho polónia 210. Vedci uviedli, že ich nález "v rozumnej miere" podporuje teóriu, že Arafata otrávili. Nepotvrdili však, že polónium spôsobilo jeho smrť.

Tirawí zo smrti bývalého palestínskeho lídra obviňuje výlučne Izrael. "Izrael je prvým, zásadným a jediným podozrivým zo zavraždenia Jásira Arafata," uviedol Tirawí. Tirawí riadi palestínsky výbor poverený vyšetrením záhadného úmrtia v roku 2004. Izrael akúkoľvek spojitosť s Arafatovou smrťou odmieta.

Arafata vlani exhumovali a okolo 60 vzoriek tkanív skúmali švajčiarski, ruskí a francúzski experti. Zatiaľ čo Švajčiari uviedli, že zistili vysokú úroveň polónia 210 aj na veciach, ktoré používal, Rusi tvrdia, že žiadne polónium nenašli.

Arafat ochorel v októbri 2004 a trpel rozličnými symptómami vrátane žalúdočnej nevoľnosti a bolesti brucha. V priebehu niekoľkých týždňov sa jeho stav rapídne zhoršil a previezli ho z jeho sídla v Ramalláhu do nemocnice vo francúzskom meste Clamart neďaleko Paríža. Jeho stav sa však naďalej zhoršoval, postupne mu zlyhali obličky a upadol do kómy. Zomrel 4. novembra 2004 na krvácanie do mozgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu