Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grécka vláda prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery

Protesty pred gréckym parlamentom
Protesty pred gréckym parlamentom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky parlament zamietol v noci nadnes po búrlivej trojdňovej rozprave návrh ľavicovej opozičnej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Antonisa Samarasa. Proti návrhu hlasovalo 153 z 294 zúčastnených poslancov, podporilo ho 124 zákonodarcov a 17 poslancov sa zdržalo, informovala agentúra DPA.

Na vyslovenie nedôvery bolo v 300-člennom gréckom parlamente potrebných 151 hlasov. Jedna členka koaličných socialistov hlasovala za vyslovenie nedôvery, za čo ju následne vylúčili z poslaneckého klubu i zo strany. Koaličná vláda má tak teraz v parlamente iba 154 poslancov. Jeden koaličný poslanec bol chorý a nemohol sa zúčastniť hlasovania.

Najväčšia opozičná strana SYRIZA zdôvodnila návrh na vyslovenie nedôvery vláde jej "katastrofálnou hospodárskou politikou" a zrušením verejnoprávnej televízie ERT. Samaras obvinil jej predsedu Alexisa Tsiprasa z podkopávania akejkoľvek reformy. Tsipras chce podľa neho "ľudové povstanie", ktoré by zvrhlo vládu. "Ale to sa nestane," povedal Samaras, pretože Grécko sa onedlho dostane z krízy a ľudia to vedia.

Tsipras v rozprave vyhlásil, že jeho strana chce odvrátiť "ekonomickú katastrofu a devalváciu demokracie". Samarasova vláda svojimi škrtmi rozkladá spoločnosť a takáto politika vlády a veriteľov označil za "barbarskú".

Počas rozpravy demonštrovalo pred parlamentom v Aténach proti vláde asi 3000 ľudí. Demonštrácia bola pokojná, oznámila polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu