Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zašli sme priďaleko, ospravedlňujú sa Američania za špionáž

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Americký minister zahraničia John Kerry sa ako prvý vysoký predstaviteľ administratívy prezidenta Baracka Obamu oficiálne vyjadril k podozreniam, podľa ktorých Spojené štáty odpočúvali telefóny viacerých európskych lídrov.

Kerry vo štvrtok nepriamo priznal, že špionáž USA "zašla priďaleko". Medzi odpočúvanými mala byť nemecká kancelárka Angela Merkelová, ale aj viacero iných politikov

"Zabránili sme zostreleniu lietadiel, odpáleniu budov a vraždám ľudí, pretože sme boli schopní tieto plány odhaliť vopred," povedal šéf americkej diplomacie na konferencii v britskom Londýne. Kerry však verejnosť ubezpečil, že "žiadni nevinní ľudia v tomto procese neboli zneužití". Zároveň ale priznal: "Áno, v niektorých prípadoch to zašlo príliš ďaleko." 

Škandál odhalil nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa pritom odvoláva na tajné dokumenty americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktoré zverejnil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden. Merkelovej telefónne číslo údajne figuruje na "špehovacom zozname" NSA od roku 2002 a bolo na ňom stále aj v roku 2013. Kancelárkou sa pritom stala až v roku 2005. Európska únia naznačila, že škandál poškodil vzťahy medzi ňou a Washingtonom a znížil "vzájomnú dôveru".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu