Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rumunsko začalo s výstavbou protiraketového systému NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DEVESELU - V Rumunsku začali v pondelok s výstavbou protiraketového systému, ktorý má byť súčasťou európskeho obranného štítu Severoatlantickej aliancie. Na oficiálnej ceremónii na vojenskej základni v juhorumunskom meste Deveselu sa zúčastnil aj námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow a rumunský prezident Traian Basescu.

 "Je to historický okamžik," povedal Vershbow počas položenia základného kameňa. Dodal, že nový komplex by mal byť dokončený do konca roku 2015 a následne integrovaný do obranného systému aliancie. Spojené štáty investujú do leteckej základne Deveselu skoro 100 miliónov eur. Základňa zostane pod rumunským velením a bude na nej pôsobiť asi 200 amerických vojakov.

Aliancia sa protiraketový štít rozhodla vybudovať v roku 2010. Projekt počíta s rozmiestnením radarových systémov a protiraketových striel typu SM-3 v Poľsku a Rumunsku. Americké lode s ďalšími protiraketovými strelami sa budú nachádzať v španielskych vodách.

V Turecku zas umiestnia radary takzvaného systému včasného varovania. Systém má chrániť Európu pred hrozbami napríklad z Iránu či Severnej Kórey, projekt však rozhneval Rusko. Úplné dokončenie štítu sa očakáva do roku 2018.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu