Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia v Rusku opäť zatkla 1000 cudzincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Po proticudzineckých nepokojoch v Moskve pokračuje ruská polícia v zatýkaní zahraničných robotníkov.

V pondelok zatkli zásahové jednotky asi 1000 ľudí najmä zo stredoázijských bývalých sovietskych republík Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan, uviedla agentúra Interfax.

Predtým zasiahla polícia na trhovisku Sadovod na juhovýchode ruského hlavného mesta proti predaju ilegálneho tovaru a preverovala porušenie ruského imigrantského zákona, povedal hovorca polície. Zásah proti ilegálnym migrantom nariadil v reakcii na proticudzinecké nepokoje moskovský šéf polície Anatolij Jakunin.

Nepokoje vypukli v polovici októbra po zabití mladého Rusa, k čomu sa podľa polície medzičasom priznal muž z Azerbajdžanu. Vražda 25-ročného Jegora Ščerbakova vyvolala hnev proti moslimským imigrantom, desaťtisíce ktorých sa zhromaždili v Moskve na pouličných modlitbách pri príležitosti sviatku Íd al-Adhá.

V reakcii na Ščerbakovovu vraždu demonštranti skandujúci nacionalistické slogany napadli trhovisko v Birjuľove, kde pracuje veľa imigrantov z Kaukazu a zo strednej Ázie. Ruská polícia po nepokojoch na trhovisku zadržala približne 1 200 ľudí.

Ľudskoprávni aktivisti kritizujú chýbajúcu utečeneckú politiku v Rusku. Zahraniční robotníci z Kaukazu a strednej Ázie žijú bez akýchkoľvek práv v barakoch a v pivniciach domov v Moskve, čo hnevá ich obyvateľov. Nekontrolovaná imigrácia vedie stále k nepokojom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu