Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zabitie mladého Rusa vyvolalo v Moskve etnické nepokoje!

Zabitie mladého Rusa vyvolalo v Moskve etnické nepokoje Zobraziť galériu (6)
Zabitie mladého Rusa vyvolalo v Moskve etnické nepokoje (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Smrteľné pobodanie mladého Rusa v Moskve vyvolalo hnev voči migrantom z Kaukazu, ktorý v nedeľu vyústil v najväčšie etnické nepokoje za uplynulé tri roky. Informovali o tom tlačové agentúry Associated Press a Reuters.

Výtržníci, skandujúc rasistické heslá, zdemolovali nákupné centrum na juhu Moskvy a večer zobrali útokom veľkosklad zeleniny a ďalšie miesta, ktoré zamestnávajú migrantov z Kaukazu a strednej Ázie. Došlo k ostrým zrážkam s políciou, ktorá zadržala asi 380 ľudí. Zranenia utrpelo 11 ľudí.

Protestná akcia niekoľkých stoviek mladých Rusov sa začala pokojne, potom však začali rozbíjať okná v nákupnom centre Tyrkys, ktoré podpálili. Keď vypukli zrážky s políciou, dav sa rozrástol na niekoľko tisíc, napísala agentúra Reuters.

Zabitie mladého Rusa vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rozbuškou k udalostiam na moskovskom predmestí Birjuljovo bolo štvrtkové smrteľné pobodanie 25-ročného Jegora Ščerbakova, ktorý na ulici bránil svoje dievča pred prisťahovalcom "neslovanského zjavu".

 Niektorí Moskovčania tvrdili, že polícia je oveľa benevolentnejšia voči migrantom, vyvíjajúcim ilegálnu činnosť. Predseda prezidentskej Rady pre ľudské práva kritizoval políciu za to, že nedokáže zabrániť útokom na podniky zamestnávajúce migrantov.

Zabitie mladého Rusa vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Na jednu stranu plne chápem hnev Moskovčanov, ktorí vidia zabíjanie ľudí na našich uliciach a polícia nič nerobí," povedal Michail Fedotov pre nezávislú televíznu stanicu Dožď. "Ale to v nijakom prípade neospravedlňuje... tento pogrom," citovala ho agentúra Reuters.

Moskovský starosta Sergej Sobjanin, blízky spojenca Putina, vyzval na dôkladné vyšetrenie zločinu a vyhlásil, že zodpovedať sa za svoje konanie budú aj tí, ktorí stoja za nepokojmi.

Zabitie mladého Rusa vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nedeľňajšie zrážky sú najhoršími nepokojmi pre rasisticky motivovaný incident v Moskve od decembra 2010, kedy došlo k zrážkam nacionalistov s Kaukazčanmi priamo v centre metropoly.

Polícia preventívne obmedzila prístup na Manéžne námestie neďaleko Kremľa, aby zabránila zopakovaniu nepokojov v centre. Minister vnútra Vladimir Kolokoľcev vydal vo večerných hodinách príkaz na mobilizáciu všetkých policajných síl v Moskve.

Zabitie mladého Rusa vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Vladimir Putin opakovane varoval pred nebezpečenstvom etnicky či nábožensky motivovaného násilia v krajine.

Zabitie mladého Rusa vyvolalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tento mesiac zdôraznil, že Rusko potrebuje migrantov na prácu v niektorých odvetviach, napríklad v stavebníctve. Ako ústupok antiimigračnej nálade však navrhol, že počty migrantov v niektorých iných odvetviach, vrátane obchodu, by mohli byť obmedzené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu