Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V otroctve žije až 29 miliónov ľudí: Ako je na tom Slovensko?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

VIEDEŇ - Podľa austrálskej nadácie Walk Free žije na svete až 29 miliónov ľudí v otrockých podmienkach, pričom necelých 14 miliónov v Indii. Nadácia hodnotila stav v 162 krajinách sveta.

Medzi desať krajín s najväčším počtom otrokov patrí Bangladéš. Nadáciu Walk Free založil nedávno z vlastných peňazí austrálsky magnát Andrew Forrest. Jej cieľom je zrušenie otroctva. Odteraz bude nadácia každoročne zverejňovať zoznam štátov s najväčším počtom otrokov. Autorom správy, ktorú nadácia vydala vo štvrtok, je americký antropológ a sociológ Kevin Bales, ktorý sa už roky zaoberá otroctvom na svete. Sú v nej použité aj údaje UNICEF-u o sobášoch maloletých a o obchode s deťmi.

Zoznam krajín s najvyšším počtom otrokov podľa Free Walk je nasledovný.

V otroctve žije až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: The Global Slavery Index)

Správa sa však zaoberá aj objektívnejším "hodnotením" jednotlivých krajín. Percento otroctva v danej krajine vypočítava podľa populácie, stupňa obchodovania s ľuďmi a množstva detí prinútených k svadbe. V tomto rebríčku sa Slovensko umiestnilo na nelichotivom 61. mieste, keď za sebou zanechalo aj krajiny ako Juhoafrická republika, Maroko či Bielorusko. 

V otroctve žije až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: The Global Slavery Index)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu