Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Študentku deportovali aj s rodinou, Rómovia sú vraj odsúdení na žobranie a prostitúciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske úrady sa v stredu dostali pod paľbu kritiky za vytiahnutie 15-ročnej Kosovčanky zo školského autobusu a jej okamžitú deportáciu do rodnej vlasti spolu s rodinou.

Stalo sa tak pred týždňom v meste Levier. Na prípad upozornila mimovládna organizácia, ktorá poukázala na poburujúce zadržanie tínedžerky priamo pred očami jej spolužiakov a pedagógov. Podľa ministra vnútra Manuella Vallsa však všetko prebehlo podľa platného zákona. Valls, známy svojím tvrdým postojom k rómskej menšine vo Francúzsku, tvrdí, že zákrok bol dôsledkom neudelenia azylu zo strany francúzskych úradov. Premiér Jean-Marc Ayrault v tejto súvislosti uviedol, že ak sa dokáže porušenie jej ľudských práv, zabezpečí návrat jej rodičov a piatich súrodencov do krajiny.

Valls vyjadril koncom septembra názor, že Rómovia vo Francúzsku nemajú záujem o začlenenie sa do spoločnosti a väčšina z nich je odsúdených na žobranie a prostitúciu. Preto by podľa neho mali územie jeho vlasti opustiť. Vyše dve tretiny Francúzov súhlasia s názorom ministra. 

Administratíva predchádzajúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho ešte pred dvoma rokmi začala s tvrdými zásahmi voči rómskej menšine. Bezpečnostné sily odvtedy systematicky ničia ilegálne rómske osady. Rómom dokonca ponúkali bezplatné letenky na návrat do krajiny ich pôvodu, najmä do Rumunska a Bulharska. Výsledkom bola tvrdá kritika EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu