Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fukušimu sprevádzajú samé nešťastia: Na pracovníkov sa vyliala rádioaktívna voda

Jadrová elektráreň Fukušima
Jadrová elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonskú jadrovú elektráreň Fukušima I, ktorú v roku 2011 vážne poškodilo zemetrasenie, postihla v stredu ďalšia nehoda, keď sa na skupinu šiestich pracovníkov vyliala rádioaktívna voda.

Podľa vyhlásenia Tokijskej elekrárenskej spoločnosti (TEPCO), ktorá zariadenie na severovýchodnom pobreží Honšu prevádzkuje, muži kvapalinu vypustili nedopatrením, keď odpojili jedno z potrubí spojených s odsoľovacím zariadením. Hovorkyňa podniku tiež uviedla, že prúd nezasiahol tváre pracovníkov a je tak nepravdepodobné, že by mohli časť vody "prehltnúť". V čase incidentu sa podľa nej na mieste nachádzalo ďalších päť osôb. Únik sa údajne podarilo zastaviť v priebehu jednej hodiny, keď pracovníci potrubie opäť napojili.

Informácie o najnovšej udalosti sa verejnosť dozvedela len niekoľko dní po tom, ako spoločnosť TEPCO priznala, že jeden z pacovníkov elektrárne omylom vypol systém udržiavajúci teplotu poškodených reaktorov. Rádioaktívna voda použitá na ich ochladenie medzitým zaplnila približne tisícku nádrží, ktoré boli v poslednom období zdrojom únikov. Prevádzkovateľ zatiaľ nezverejnil jasný plán, čo bude s uskladnenou vodou robiť, experti však tvrdia, že po zbavení najhoršieho znečistenia ju bude musieť vypustiť do mora. 

Vlny vyvolané podmorským zemetrasením v marci 2011 vyradili chladiace systémy elektrárne, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. Únik radiácie z reaktorov si vyžiadal evekuáciu desaťtisícov ľudí a odstraňovanie následkov zrejme potrvá niekoľko desaťročí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu