Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Havária v atómke na Ukrajine: Všetko je v pohode, tvrdí premiér, ako z čias Černobyľu?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

KYJEV – V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny sa stala nehoda. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, no prístup ukrajinskej vlády k podobným udalostiam necháva Európu znepokojenú. Ukrajina predsa svet klamala pri tragédii v Černobyle. Navyše situáciu zhoršuje fakt, že premiér nekonkretizoval, čo sa udialo v elektrárni, ktorá sa nachádza v oblasti bojov so separatistami.

"Vieme, že tam došlo k nehode," uviedol Jaceňuk. V súvislosti s tým vyzval nového ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby zvolal tlačovú konferenciu, záležitosť vysvetlil a informoval, kedy bude problémy vyriešený a aké kroky budú prijaté v záujme normálneho zásobovania elektrickou energiou na celej Ukrajine.

Zaujímavé však je, že podľa stránky flyradar24 ukrajina uzatvorila vzdušný priestor na celou oblasťou elektrárne. Úrady nevysvetlili prečo.

Demčyšyn na tlačovej konferencii uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. "Nie je problém s reaktormi," spresnil minister. 

Dodal, že nehoda ovplyvnila výstupný výkon systému a "v nijakom prípade" nesúvisela so samotnou výrobou elektriny.

Hovorca elektrárne protirečil predstaviteľom vlády. On totiž tvrdil, že žiadna nehoda sa nestala a ide len o opravy v bloku 3, ktoré prebiehajú už od 28. novembra.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila. Podľa medzinárodnej konvencie, prijatej po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle z roku 1986, by jej každá krajina mala nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.

Tlačová agentúra Interfax Ukrajina informovala, že k havárii došlo na treťom, 1000-megawattovom bloku elektrárne. Nachádza sa v ňom reaktor.  Agentúra DPA spresnila, že k nej došlo 28. novembra. Podľa Interfaxu i podľa dnešného vyhlásenia ministra Demčyšyna by blok mali spustiť do prevádzky opäť 5. decembra. 

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia na Ukrajine. Celkový inštalovaný výkon dosahuje 6000 MW. Bola postavená v roku 1980 a prvý reaktor bol spustený v roku 1984.

Ukrajina oznámila MAAE, že reaktor je bezpečne odstavený a k únikom nedošlo 

Ukrajina informovala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o tom, že reaktor v Záporožskej jadrovej elektrárni je stále bezpečne odstavený po minulotýždňovom skrate v transformačnej stanici elektrárne, oznámila dnes MAAE.

Ukrajinský Štátny regulačný inšpektorát pre jadrovú energiu uviedol, že pri odstavení reaktora neunikli žiadne rádioaktívne látky, napísala dozorná agentúra OSN sídliaca vo Viedni vo vyhlásení.

Nový ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn dnes už skôr vyhlásil, že nehoda v jadrovej elektrárni nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo pre zdravie ani pre životné prostredie. Podľa jeho slov sa nehoda stala v piatok 28. novembra v jednom zo šiestich blokov Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a spôsobil ju skrat vo výstupnej časti celého systému. Minister energetiky, ktorý prevzal úrad len v utorok, na tlačovej konferencii v Kyjeve dodal, že incident "rozhodne" nesúvisí so samotnou výrobou elektriny. "Nie je žiadna hrozba... nie sú problémy s reaktormi," spresnil. Elektráreň sa podľa ministra vráti k bežnej prevádzke v piatok 5. decembra.

Rovnako upokojujúco sa vyjadrili energetické úrady krajiny a potvrdil to aj Francúzsky inštitút jadrovej bezpečnosti (IRSN). Ten dnes oznámil, že nezistil žiadnu nezvyčajnú rádioaktivitu na Ukrajine. "Máme dva snímače nainštalované na streche francúzskeho veľvyslanectva v Kyjeve a ambasáda nehlásila nič nezvyčajné," uviedol pre tlačovú agentúru Reuters osobitný zástupca IRSN pre strednú a východnú Európu Michael Chouha. "Keby sa stalo nejaké nešťastie, vedeli by sme o tom," dodal Chouha.

Podľa medzinárodného dohovoru, prijatého po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli z roku 1986, by každá krajina mala viedenskej MAAE nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu