Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česká rodina pôjde pred súd v Británii: Slovákov využívala na podvod s dávkami!

Iveta Ferková, Alena Lacková a Ján Lacko
Iveta Ferková, Alena Lacková a Ján Lacko (Zdroj: nottingham post)

NOTTINGHAM - V Británii sa chystá súd s členmi českej rodiny, ktorí podľa vyšetrovateľov zneužívali britský systém sociálnych dávok, čím pripravili britských daňovníkov o státisíce libier. Obvinenú päticu z anglického Nottinghamu čaká súd 4. novembra, informoval server denníka Nottingham Post.

Traja muži a dve ženy vo veku 32 až 39 rokov vraj organizovali príchody cudzincov, predovšetkým Slovákov, ktorí smeli v Británii pracovať a požadovať rôzne dávky. Pätica podľa obžaloby pomáhala návštevníkom s ubytovaním, založením bankového konta, získaním sociálneho poistenia a tlmočením na úradoch. Jeden z údajných zločincov potom vyberal peniaze z nových účtov, kam prišli vyžiadané dávky.

"Obžaloba hovorí, že mali spoločný cieľ a zdieľali zdroje pre páchanie podvodu. Skutočnosť, že sú všetci obvinení z rovnakého sprisahania, ale neznamená, že sú do neho všetci rovnako zapletení. Hrali rôzne role," povedal sudca James Sampson porote, ktorá v novembri o osude obvinených Čechov rozhodne.

Jeden z obvinených prisťahovalcov sa k činu priznal, ostatní členovia rodiny trvajú na svojej nevine. Aký trest všetkým hrozí, však zdroje neuviedli.

Obžalovanými sú Iveta Ferková (32), jej sestra Magdalena Ferková (33), Ján Lacko (39) a jeho žena Alena Lacková (39), ktorá je matkou troch detí a zároveň Magdaleninou a Ivetinou tetou. Piatym obžalovaným je Július Žiga (34), ktorý bol v čase sprisahania Magdaleniným partnerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu