Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odporný zločin Slovákov v Británii: Znásilňovali malé dievčatká a predávali ich na sex!

Zdeno Mirga (vľavo) a Hassan Abdulla
Zdeno Mirga (vľavo) a Hassan Abdulla (Zdroj: polícia)

LONDÝN - Londýnsky súd dnes uznal päť mladých mužov a tínedžerov vinnými zo série znásilnenia a závažných sexuálnych trestných činov, ktorých sa dopúšťali v anglickom meste Peterborough počas piatich mesiacov roku 2012 aj na maloletých dievčatách. Podľa televízie Sky News sú vinníci českého, slovenského a kurdského pôvodu.

Po procese, ktorý trval dva a pol mesiaca, bol osemnásťročný Zdeno Mirga usvedčený z ôsmich prípadov znásilnenia a jedného podnecovania k detskej prostitúcii. Ďalší tridsaťtriročný Hassan Abdulla bol uznaný vinným zo štyroch prípadov znásilnenia a dvoch prípadov podnecovanie dieťaťa k sexuálnej aktivite. Vinu zistil súd aj u troch chlapcov, ktorých totožnosť nemohol zverejniť pre nízky vek. Ďalší dvaja muži a jeden tínedžer boli viny zbavení. Išlo o Davida Žigu (19) a Mirgovho brata Dušana (20).

Jedno zo zneužívaných dievčat malo ešte len 13 rokov. Mirga bol podľa neho šéfom gangu a nútil ho k sexu s ostatnými, aby vraj mal peniaze na vodku a marihuanu.

"Povzbudzoval ho, často naozaj veľmi dôrazne, aby ostatným poskytovalo sex," povedala prokurátorka Angela Raffertyová s tým, že mladík bral dievča na večierky, kde muselo spať s ostatnými. Podľa Raffertyovej využíval moc, ktorú nad obeťou mal, prípadne sa jej vyhrážal a niekedy aj použil násilie.

Podľa britských médií boli medzi tromi zneužívanými dievčatami vo veku 12 až 14 rokov Rómka a dve Britky. Jedno dvanásťročné dievča malo však podľa nich mentalitu iba 6-ročného a problémy s učením.

Peterboroughský detektív Gary Ridgway uviedol, že policajti si spoločne s miestnymi sociálnymi službami vytipovali mladých ľudí, ktorí boli podľa nich v rizikovej situácii. "Začali sme s nimi hovoriť a identifikovali sme množstvo ľudí, ktorí ich zneužívali," povedal detektív. "Tieto dievčatá boli cieľom jednoducho preto, že boli zraniteľné," dodal.

"Táto skupina tínedžerov a mladých mužov dievčatá zneužívala pre svoje vlastné sexuálne uspokojenie," doplnil.

Peterboroughská šéfka radnice Gillian Beasleyová vyjadrila ľútosť, že obete "neboli zachránené skôr". "Ale najprv si naši sociálni pracovníci a policajti museli získať dôveru obetí. Až potom nám boli ochotní povedať, čo všetko sa dialo. Až potom mohli policajti zločincov zatknúť," dodala.

Trest bude vynesený 20. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu