Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nové násilnosti v Egypte: Oslavy výročia sa zvrhli v krviprelievanie, 34 mŕtvych!

Nové nepokoje v Egypte Zobraziť galériu (4)
Nové nepokoje v Egypte (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 34 mŕtvych si dnes v Egypte vyžiadali nové prudké strety medzi stúpencami zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího a bezpečnostnými silami. Do potýčok sa zapojili aj Mursího odporcovia. Ďalšie desiatky až stovky ľudí utrpeli zranenia. Egypt si dnes pripomínal výročie začatia vojny proti Izraelu v roku 1973.

Opozícia s oslavami výročia spojila nové protivládne demonštrácie. Mursího stúpenci sa pustili do potýčok s bezpečnostnými silami a miestami aj s odporcami exprezidenta. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že 26 ľudí prišlo o život v metropole Káhire a dvaja v centrálnej časti krajiny.

V Káhire sa stúpenci armády sústredili v okolí námestia Tahrír prísne stráženého políciou. Nad hlavami niesli transparenty s portrétmi Abdala Fatah Sisího, náčelníka egyptského generálneho štábu a ministra obrany, ktorý je považovaný za silného muža terajšieho vojenského režimu.

Nové násilnosti v Egypte:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšie potýčky nastali na miestach, kde sa stúpenci Mursího priblížili k stráženým stanovištiam bezpečnostných zložiek, na ktoré demonštranti hádzali zápalné fľaše a kamene. Policajti a vojaci ich zaháňali slzným plynom. V mnohých prípadoch však došlo aj na streľbu. Podľa všetkého drvivú väčšinu obetí tvoria Mursího zástancovia. Podľa televíznych záberov bolo centrum Káhiry zahalené hustým dymom.

Egyptské úrady Moslimské bratstvo pred organizovaním ďalších násilných protestov dôrazne varovali. V uliciach Káhiry boli vopred rozmiestnené tanky, množstvo centrálnych ulíc armáda uzavrela. Bratstvo ale napriek varovaniu vyburcovalo stúpencov opozície k masovým protestom, do ktorých sa vraj malo zapojiť až milión ľudí.

Nové násilnosti v Egypte:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V meste Dilga asi 300 kilometrov južne od Káhiry dnes stúpenci Mursího zaútočili na policajnú stanicu a zasypali ju kamením. Policajti sa snažili rozohnať útočiaci dav paľbou, jedného muža zastrelili a dvoch zranili .

Oslavy 40. výročia útoku egyptských ozbrojených síl na postavenie izraelskej armády na Sinajskom polostrove, ktoré v roku 1973 zahájilo takzvanú Jomkipurskú vojnu, začalo defilé egyptských stíhacích lietadiel .

Nové násilnosti v Egypte:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Jomkipurská vojna, v ktorej Izrael okrem egyptského útoku čelil aj sýrskej ofenzíve na Golanských výšinách, skončila prímerím vyhláseným 25. októbra. Izrael vo vojne síce za cenu veľkých strát vojensky obstál, ale v nasledujúcich rokoch po politických rokovaniach obsadený Sinajský polostrov vypratal.

Egypt po vojne pod vedením prezidenta Anvara Sadata presadzoval politiku zblíženia s USA, ktoré v roku 1978 viedli k podpisu egyptsko - izraelskej mierovej zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu