Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nepodľahneme tlaku USA, reaguje Egypt na zastavenie finančnej pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egypt skritizoval Spojené štáty za zastavenie finančnej a vojenskej pomoci tejto krajine. Podľa hovorcu egyptského ministerstva zahraničia ide o zlé rozhodnutie. Washington v stredu oznámil, že zmrazí finančnú pomoc v hodnote 560 miliónov dolárov a zastaví aj dodávky ťažkej vojenskej techniky do krajiny, ktorá sa zmieta v hlbokej politickej kríze.

"Ide o zlé rozhodnutie. Egypt nepodľahne americkému tlaku a bude pokračovať na svojej ceste k demokracii tak, ako to bolo stanovené v 'cestovnej mape'," vyhlásil v rozhovore pre súkromné ​​egyptské rádio hovorca egyptského ministerstva zahraničia Badr Abdalattí s odkazom na plán dočasnej vlády, že do jari budúceho roka bude mať Egypt nový parlament aj prezidenta.

Spojené štáty svojim krokom reagujú na najnovšie krvavé potlačenie protestov vedených stúpencami zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Nemenovaný zdroj z amerického Kongresu, ktorý cituje agentúra Reuters, uviedol, že obmedzenie dodávok vojenskej techniky sa týka tankov Abrams, stíhačiek F-16 a vrtuľníkov Apache. Podľa ministerstva zahraničia dodávky určitého vojenského materiálu rovnako ako poskytovanie bojového výcviku zostanú Egyptu zachované .

Zdroj z Kongresu tiež spresnil , že pri finančných škrtov ide o 260 miliónov dolárov hotovostných platieb a záruky na úver v plánovanej výške 300 miliónov dolárov .

Na zmrazenie americkej pomoci Egyptu reagoval aj Izrael. Izraelský minister pre civilnú obranu Gilad Erdan dúfa, že tento krok nenaruší mierovú zmluvu medzi oboma krajinami z roku 1979. Egypt a Izrael spolu podľa neho majú blízke vzťahy, spolupracujú a sú v neustálom kontakte. "Dúfam, že rozhodnutie Spojených štátov nebude interpretované ako niečo, čo by malo mať určitý vplyv," uviedol Erdan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu