Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mohutný odpor: Desaťtisíce Kataláncov demonštrovali proti nezávislosti

Desaťtisíce Kataláncov protestovali proti nezávislosti
Desaťtisíce Kataláncov protestovali proti nezávislosti (Zdroj: SITA)

BARCELONA - Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do centra katalánskej metropoly Barcelona, kam prišli demonštrovať svoj záujem zostať súčasťou Španielska. Išlo vôbec o prvé zhromaždenie odporcov nezávislosti Katalánska, ktorého líder Artura Mas preferuje samostatnosť.

Do barcelonského centra prišlo zástancovia vlády v Madride a na znak spolupatričnosti niesli veľkú, sto metrov dlhú vlajku - napoly španielsku a napoly katalánsku. Organizátori podujatia pod názvom My sme Katalánsko, my sme Španielsko hovoria o účasti 160-tisíc ľudí, polícia stanovila číslo na 30-tisíc.

Státisíce Kataláncov v septembri vytvorili skoro 400-tisíc kilometrov dlhú reťaz po celom pobreží katalánskeho regiónu. Obyvatelia Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskeho lídra investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva.

Španielsky ústavný súd v máji pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament v januári vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent. Vláda v Madride tieto snahy označuje za porušenie ústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu