Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bezdomovcom v Maďarsku môžu opäť zakázať žiť na verejných priestranstvách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes novelu priestupkového zákona, podľa ktorého v oblastiach zaradených do svetového dedičstva bude zakázané bezdomovcom žiť na verejných priestranstvách, pričom samosprávy budú mať možnosť vyznačiť aj ďalšie verejné priestranstvá, ktoré bezdomovci nebudú môcť obsadzovať.

Proti novele protestovalo v Budapešti takmer 300 ľudí. Demonštráciu zorganizovalo občianske združenie Mesto patrí každému, ktoré predtým odovzdalo parlamentu petíciu s 2000 podpismi. Požadovali v nej, aby poslanci návrh odmietli.

Za novelu, ktorú predložil minister vnútra Sándor Pintér, hlasovalo 240 poslancov, 45 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania. Proti hlasovali parlamentné frakcie Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a liberálnej strany Politika môže byť iná (LMP). Hlasovania sa zdržala väčšina poslancov ultrapravicového Jobbiku.

Ústavný súd vlani označil príslušné nariadenia kriminalizujúce bezdomovcov za protiústavné. V marci však parlament štvrtou úpravou ústavy vytvoril podmienky k tomu, aby sa tieto nariadenia mohli uplatniť v novele priestupkového zákona.

Porušenie tohto nariadenie bude trestané verejnoprospešnou prácou. Ak bezdomovec odmietne túto prácu, bude musieť zaplatiť pokutu. Po opakovanom priestupku bude hroziť bezdomovcom väzenie.

Dve príslušné expertky Organizácie Spojených národov 16. februára vyhlásili, že Maďarsko musí prehodnotiť nariadenia, ktorými kriminalizuje bezdomovcov a vyhráža sa im väzením.

Podľa odhadov žije v Maďarsku bez domova 30.000-35.000 ľudí; medzi nimi sú aj deti, starí ľudia a invalidi. Z nich takmer 8000 žije v Budapešti. Kapacita útulkov v hlavnom meste stačí iba pre 5500 bezdomovcov. Vzhľadom na všeobecne zlú hospodársku a finančnú situáciu končí na ulici čoraz viac Maďarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu