Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vlani v Maďarsku neštudovalo ani nepracovalo až 19 % mladých ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Od vypuknutia krízy v roku 2008 sa v Maďarsku postupne zhoršovala aj situácia mladých ľudí: pomer tých, ktorí neštudovali ani nepracovali, stúpol zo 16 percent spred piatich rokov na 19 percent v roku 2012. Vyplýva to zo sociálnej štúdie, ktorú dnes zverejnilo internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Podľa štúdie, nazvanej Maďarská mládež 2012, pätina ľudí vo vekovej kategórii 15-29 rokov neštuduje ani nepracuje. Z toho je zrejmé, prečo táto generácia odchádza pracovať do zahraničia. Až desať percent mladých ľudí je už v kategórii trvale nezamestnaných, konštatoval server.

V roku 2008 sa iba trom percentám absolventov škôl nepodarilo umiestniť na pracovnom trhu, v roku 2012 tento pomer stúpol až na 19 percent. Mnohí študovali na vysokých školách v presvedčení, že vysokoškolské vzdelanie im vyrieši problém so zamestnaním. Zo štúdie však vyplýva, že až 30 percent absolventov vysokých škôl zažilo, čo je to byť nezamestnaným.

V súčasnosti stále platí, že hrozba nezamestnanosti je najvyššia u uchádzačov o prácu z radov ľudí so základným vzdelaním, uzatvára štúdia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu