Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obžalovali dozorcu (93) z Osvienčimu: Napomáhal tisíckam vrážd v plynových komorách!

Hans Lipschis
Hans Lipschis (Zdroj: int)

BERLÍN - Nemecké štátne zastupiteľstvo v Stuttgarte obžalovalo údajného dozorcu z nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime, 93-ročného Hansa Lipschisa, z napomáhania k tisíckam vrážd. Obžaloba sa vzťahuje aj na dva transporty z Terezína, informovala agentúra DPA .

Obžaloba bola podaná na súde v Ellwangene na juhozápade Nemecka. Súd teraz musí rozhodnúť, či začne proces s Lipschisom, ktorý sa vraj podieľal na vyvraždení približne 10 500 ľudí z 12 transportov z Holandska, Belgicka, Francúzska, Berlína a Terezína. Tieto transporty sa odohrali od októbra 1941 do septembra 1943, kedy vraj litovský rodák Lipschis vo vyhladzovacom tábore slúžil.

Zo šiestich transportov z Holandska bolo podľa prokuratúry poslaných na smrť hneď po príchode do lágra 4429 väzňov, z dvoch transportov z Berlína 1005.

"Z Terezína dorazili do Osvienčimu počas strážnej služby obvineného dva vlakové transporty, z ktorých bolo 3303 väzňov okamžite zavraždených v plynových komorách," uviedlo štátne zastupiteľstvo.

Z ďalšieho transportu z Belgicka bolo v Osvienčime na smrť poslaných 1375 ľudí a z jedného francúzskeho transportu 398.

Podozrivý je od mája vo vyšetrovacej väzbe, ale podľa prokuratúry sa k vzneseným obvineniam zatiaľ nevyjadril. Predtým tvrdil, že v Osvienčime síce slúžil, ale iba ako kuchár. Podľa žalobcov však čoby dozorca podporoval "chod tábora, a tým aj vyhladzovacie akcie".

Lipschis v roku 1956 emigroval do amerického Chicaga, ale v roku 1982 ho tamojšie úrady vyhostili, pretože klamal o svojej nacistickej minulosti. V Nemecku jeho stíhanie dlho znemožňoval nedostatok dôkazov konkrétnych vojnových zločinov.

Všetko zmenilo až neprávoplatné odsúdenie dozorcu zo Sobiboru Johna Demjanjuka v roku 2011. Prípad ukrajinského rodáka, ktorý medzitým zomrel, totiž ukázal, že odsúdiť je možné aj človeka, ktorému už nie je možné preukázať priamu účasť na vyvražďovaní. Podľa novej právnej argumentácie by mal byť z napomáhania k vražde odsúdený prakticky ktokoľvek, kto nacistom slúžil v táboroch smrti, a tak pomáhal udržovať v chode vyvražďovaciu mašinériu.

Ak by bol Lipschis pohnaný pred súd, aj jeho proces by podľa DPA sledoval celý svet. Nemecká prokuratúra teraz má v hľadáčiku 30 údajných nacistických zločincov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu