Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivá výpoveď väzňa z Osvienčimu: Tých so zdanlivým šťastím odsúdili na mučivú smrť!

Otto Wolken počas procesu v roku 1964 Zobraziť galériu (2)
Otto Wolken počas procesu v roku 1964 (Zdroj: ffmhist.de)

BERLÍN - Stovky hodín svedectiev o nacistických zločinoch v koncentračnom tábore v Osvienčime obsahuje audioarchív, ktorý sprístupnil nemecký Ústav Fritza Bauera vo Frankfurte nad Mohanom. Ten už pred desiatimi rokmi publikoval písomné prepisy svedectiev z procesu s vojnovými zločincami z polovice 60. rokov minulého storočia. Teraz je možné si ich vypočuť online v pôvodnej podobe.

Sprístupnenie výpovedí vyvolalo veľký záujem a server výskumného ústavu bol v prvých hodinách nedostupný. Zvukové súbory zahŕňajú ako výpovede osvienčimských svedkov, tak dozorcov obžalovaných v procese, ktorý sa vo Frankfurte konal v rokoch 1963-65.

Osvienčimský väzeň Otto Wolken v jednom zo záznamov popisuje zdesenie ľudí, ktorých poslali hneď po príchode do koncetráku do plynových komôr. " Ale aj tí, ktorí mali to zdanlivé šťastie, že sa dostali do pracovného tábora, boli odsúdení na desivú, mučivú smrť," uvádza Wolken. "Je ťažké súdiť, kdo mal väčšie šťastie. Ľudia, ktorí nakoniec prežili, boli poznačení na celý život."

Desivá výpoveď väzňa z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ffmhist.de)

V osvienčimských plynových komorách našlo smrť 1,1 až 1,5 milióna ľudí, hlavne Židov. Tábor oslobodila Červená armáda v januári roku 1945.

Ústav Fritza Bauera vznikol vo Frankfurte v roku 1995 ako prvé nemecké komplexné študijné a dokumentačné stredisko nacistických zločinov proti Židom. Jeho úlohou je výskum dejín holokaustu a dôsledkov nacistickej vyhladzovacej politiky. Stredisko nesie meno bývalého hesenského generálneho prokurátora Fritza Bauera, ktorý v minulosti inicioval vo Frankfurte rad procesov s nacistickými zločincami .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu