Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S Irakom existuje priestor na zintenzívnenie vzťahov, myslí si Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zintenzívnenie vzájomných vzťahov s Irakom dominovalo dnešnému rozhovoru prezidenta Ivana Gašparoviča s iránskym veľvyslancom v SR Muhammadom Hakím Abdom Alím Hamzom Rubáím. Ten hlave štátu odovzdal poverovacie listiny.

Gašparovič konštatoval, že existuje obrovský priestor na zintenzívnenie našich vzťahov vo všetkých oblastiach. "Slovensko si vie predstaviť spoluprácu s Irakom v potravinárskom priemysle, chemickej a strojárskej výrobe, ale aj vo výstavbe infraštruktúry a malých elektrární," uviedol prezident. Rovnako tak existujú možnosti rozšírenia kooperácie v oblasti vzdelávania a vedy.

Veľvyslanec deklaroval, že chce prispieť k posilneniu vzájomných vzťahov, pričom si želá, aby jeho misia na Slovensku bola úspešná. Gašparovič novovymenovanému diplomatovi zablahoželal k nastávajúcemu štátnemu sviatku nezávislosti Iraku, pričom sa s ním rozprával aj o vývoji bezpečnostnej a politickej situácie v krajine.

V hospodárskej spolupráci s Thajskom sú nevyužité možnosti

Slovensko by uvítalo zvýšenú aktivitu v rámci dobrých politických vzťahov s Thajskom pri zdynamizovaní podnikateľov v hospodárskej a obchodnej spolupráci. Počas dnešnej nástupnej audiencie thajskej veľvyslankyne pre SR so sídlom vo Viedni princeznej Badžrakitijabhy Mahidol to uviedol prezident Ivan Gašparovič.

"V hospodárskej spolupráci existujú doposiaľ nevyužité možnosti, a to najmä v oblasti vodohospodárstva, energetického a elektronického priemyslu, dopravnej výstavby najmä železničnej infraštruktúry, obrannej techniky, v sklárstve, ale aj potravinárstve," pripomenul Gašparovič.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že príchod princeznej prinesie obdobie intenzívneho rozvoja, zvýšeného porozumenia a konkrétnej vzájomne výhodnej spolupráce. Súčasne za Slovensko vyslovil plnú podporu prebiehajúcim rokovaniam medzi EÚ a Thajskom týkajúcich sa dohody o partnerstve a spolupráci a o voľnom obchode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu