Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jasné víťazstvo Merkelovej: Súperov prevalcovala, absolútnu väčšinu však nemá!

Voľby v Nemecku: víťazkou je, podľa všetkého, strana CDU Angely Merkelovej. Tá má obrovskú radosť. Zobraziť galériu (18)
Voľby v Nemecku: víťazkou je, podľa všetkého, strana CDU Angely Merkelovej. Tá má obrovskú radosť. (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a jej spojenecká Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) sa so ziskom 41,5 percenta hlasov stali víťazmi nedeľňajších parlamentných volieb. Nezískala však parlamentnú väčšinu, ako naznačovali povolebné odhady.

Po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okruhov sa potvrdilo, že Slobodná demokratická strana (FDP), doterajší stredopravý spojenec Merkelovej bloku, zostane prvýkrát vo svojej histórii so ziskom len 4,8 percenta hlasov pred bránami Bundestagu. "Je zrejmé, že je to najhorší výsledok, aký kedy FDP zaznamenala," priznal Rainer Brüderle, líder strany. Opoziční sociálni demokrati (SPD) skončili na druhom mieste so ziskom 25,7 percenta hlasov; krajne ľavicová strana Die Linke získala 8,6 percenta a Zelení 8,4 percenta hlasov. Euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) získala 4,7 percenta hlasov. 

Konzervatívny blok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získal v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, nepodarilo sa mu však zaistiť väčšinu 316 zo 630 mandátov. Vyplýva do z dnes zverejnených predbežných oficiálnych výsledkov. Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej spojenecká Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) získali 311 mandátov, informuje agentúra AP. Opozičným sociálnym demokratom (SPD) pripadne 192 kresiel, krajne ľavicovej strane Die Linke 64 a Zeleným 63 mandátov v parlamente. 

Spolková kancelárka Angela Merkelová dnes v reakcii na odhady výsledkov dnešných parlamentných volieb v Nemecku vyhlásila, že urobí všetko pre to, aby boli najbližšie štyri roky pre krajinu úspešné.

"Je to super výsledok," povedala svojim stúpencom. "Je však príliš skoro povedať, ako budeme postupovať, dnes by sme mali oslavovať".

O víťazstve Angely Merkelovej informujú domáce aj zahraničné portály.
Zobraziť galériu (18)
O víťazstve Angely Merkelovej informujú domáce aj zahraničné portály.  (Zdroj: bild.de, spiegel.de, bbc, news.com.au)

Jasné víťazstvo Merkelovej: Súperov
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: bild.de, spiegel.de, bbc, news.com.au)

Jasné víťazstvo Merkelovej: Súperov
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: bild.de, spiegel.de, bbc, news.com.au)

Merkelová už kontaktovala sociálnych demokratov ohľadne vytvorenia koalície

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už po víťazstve v nedeľňajších parlamentných voľbách kontaktovala opozičných sociálnych demokratov ohľadne možnosti budúcej koaličnej spolupráce. Nevylúčila však ani rozhovory s ďalšími potenciálnymi partnermi.  "My, konzervatívci, máme jasný mandát vytvoriť vládu a Nemecko potrebuje stabilnú vládu, takže tohto mandátu sa zhostíme," konštatovala podľa agentúry Reuters Merkelová po stretnutí s predstaviteľmi svojej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). 

Vyjadrila pritom pripravenosť na rozhovory a skonštatovala, že už v tomto smere nadviazala počiatočný kontakt s predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Sigmarom Gabrielom. Sociálni demokrati ale o svojom ďalšom postupe rozhodnú až na piatkovom stretnutí straníckeho vedenia.

Merkelová tiež avizovala, že v ďalšom funkčnom období v úrade kancelárky nemá v úmysle meniť svoju politiku voči Európskej únii a eurozóne.  "Volebný výsledok bol veľmi silným mandátom od voličov na uplatňovanie zodpovednosti v nemeckých záujmoch v Európe a vo svete a tiež silným mandátom pre zjednotenú Európu," uviedla Merkelová.  EÚ sa podľa nej musí naučiť prezentovať vo svete ako jeden celok, pokračovať v reformnom procese a zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. 

Voľby majú podľa tlače jediného víťaza: Merkelovú

Nedeľné parlamentné voľby majú len jedného víťaza - kancelárku Angelu Merkelovú . Zhoduje sa na tom dnes väčšina nemeckej tlače. V komentároch píšu o grandióznom víťazstve, za ktoré konzervatívci vďačia len tejto "triumfátorke", ktorá Nemecko zmenila na "republiku Angely Merkelovej". Podľa niektorých názorov by toho ale teraz mala využiť k väčším reformným snahám doma aj v Európe .

"Týmito voľbami sa z vládneho obdobia Merkelovej stala éra - éra merkelismu," konštatuje Süddeutsche Zeitung komentárom nazvaným krátko: "Triumfátorka." "Dobyla víťazstvo, ktoré nie je len víťazstvom, ale triumfom. Je to jej triumf, nie CDU / CSU. Dosiahla ho ako osoba, ako kancelárka s mierou obľuby, ktorá je v dejinách Spolkovej republiky unikátna," dodáva mníchovský denník, podľa ktorého má tento úspech pre nemeckých konzervatívcov aj tienistú stránku: nemajú takmer nič iné ako Merkelovú.

"Nemecko je definitívne krajinou Angely Merkelovej," tvrdí Spiegel Online. CDU sa podľa neho vrátila do pozície, v akej strana bývala v časoch zakladateľa povojnového Nemecka Konrada Adenauera. "Stala sa štátostranou, ktorá na spolkovej úrovni o všetkom rozhoduje a obsadzuje prakticky všetky dôležité posty," usudzuje server v článku nazvanom "Republika Merkelovej". Práve kancelárke za to konzervatívci podľa Spiegelu vďačia. "Jej prezidentskému štýlu vlády, ktorý oslovuje široké vrstvy obyvateľstva, nie je konfrontačnému , ale spájajúcemu," myslí si Spiegel Online.

Superlatívmi nešetria ani ďalšie denníky, ktoré jej víťazstvo označujú prídomkami grandiózne, historické či spektakulárne. "Jasné je jedno - vyhrala Angela Merkelová. Ona sama. S volebnou kampaňou, ktorá žiadnu nebola, a stála len na tvrdení ´načo potrebujeme strany, keď máme Merkelovú´. A to zabralo: mamka je najlepšia," glosoval triumf Merkelovej ľavicový denník Der Tagesspiegel, pričom narážal na kancelárkinu prezývku "Mutti" (mamka).

Orbán Merkelovej: Smelou politikou možno vyhrať voľby aj v čase krízy

Víťazstvo nemeckého konzervatívneho bloku Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) označil maďarský premiér Viktor Orbán za povzbudivé a dôležité z pohľadu budúcnosti.  Šéf budapeštianskej vlády zverejnil videozáznam s blahoželaním predsedníčke CDU a nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a nemeckým kresťanským demokratom.
"S obrovskou radosťou sme v Budapešti prijali správy o volebnom víťazstve, ktoré ste zožali v terajších nemeckých voľbách," vyhlásil Orbán na videozázname, zverejnenom v nedeľu večer na Facebooku.

"Ide o vaše veľmi dôležité víťazstvo, ktoré je víťazstvom aj pre nás, pretože je povzbudením a posmelením do budúcnosti. Posmeľuje nás, pretože svedčí o tom, že smelou politikou možno ešte aj v podmienkach uprostred vážnej európskej krízy získať priazeň voličov. Je povzbudením aj preto, lebo naznačuje, že v nadchádzajúcich rokoch sa naskytne možnosť spoločne hľadať liek na vážne choroby našej spoločnej domoviny - Európy," konštatoval predseda maďarskej vlády. "Boh žehnaj nemeckým kresťanským demokratom - gratulujem, milá Angela," povedal Orbán

Konzervatívny blok kancelárky Merkelovej získal v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, nepodarilo sa mu však zaistiť väčšinu 316 zo 630 mandátov.

Sociálni demokrati priznali porážku

Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka, Sigmar Gabriel, priznal porážku strany vo včerajších parlamentných voľbách v krajine.  "CDU/CSU dosiahli obrovský úspech a my im blahoželáme," vyhlásil v Berlíne. Citovala ho agentúra DPA. Hovoril o Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a jej sesterskej Kresťansko-sociálnej únii Bavorska (CSU).

Sociálnodemokratický kandidát Peer Steinbrueck a predseda strany Sigmar Gabriel
Zobraziť galériu (18)
Sociálnodemokratický kandidát Peer Steinbrueck a predseda strany Sigmar Gabriel  (Zdroj: SITA)

Merkelová poprela tvrdenia, že plánuje predčasne odstúpiť z funkcie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová poprela dnes tvrdenia, že plánuje uprostred svojho ďalšieho štvorročného funkčného obdobia odstúpiť z funkcie, odmietla však diskutovať o svojich plánoch po roku 2017. Uviedla to dnes tlačová agentúra DPA.

Merkelová v panelovej televíznej diskusii na otázku v súvislosti so správami, ktoré už medzičasom poprel aj hovorca kresťanských demokratov (CDU), odpovedala: "Čo viac môžem k tomu povedať? Neveríte odmietnutiu tvrdení?" "Byť k dispozícii počas nasledujúcich štyroch rokov je otázkou zodpovedného správania sa voči voličom," dodala.

Ako zároveň uviedla, je "zrejmé", že sa nebude pokúšať vládnuť s menšinovým kabinetom. Spresnila, že očakáva rokovania o vládnej koalícii s opozičnými sociálnymi demokratmi či Zelenými, píše DPA.

Francúzsky prezident gratuloval staronovej kancelárke k volebnému úspechu

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes večer zablahoželal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej k jej víťazstvu vo voľbách do Spolkového snemu a pozval ju na návštevu Paríža. Návšteva by sa mala uskutočniť hneď po tom, ako bude vytvorená nová nemecká spolková vláda.  Ako informovala francúzska prezidentská kancelária, Hollande a Merkelová dnes podvečer v spoločnom telefonickom rozhovore vyjadrili želanie pokračovať v tesnej spolupráci v záujme posilnenia budovania Európy.

Ku gratuláciám sa pridali aj prezident EÚ Herman Van Rompuy či predseda Európskej komisie José Barroso. "Som si istý, že Spolková republika Nemecko a jej nová vláda budú ďalej prispievať k budovaniu mierovej a ekonomicky úspešnej Európy, ktorá bude slúžiť všetkým občanom," uviedol Van Rompuy a dodal, že sa teší na pokračovanie spolupráce s Angelou Merkelovou.

Zisk absolútnej väčšiny v Bundestagu sa javí ako historický úspech pre  59-ročnú Merkelovú, ktorá je v Nemecku veľmi populárna pre svoje pevné vedenie krajiny počas krízy v eurozóne, napísala agentúra Reuters.

Na voľbách do Bundestagu sa zúčastnilo 73 percent voličov

Na dnešných voľbách do nemeckého Spolkového snemu sa podľa predbežných výsledkov zúčastnilo 73 percent voličov. Pred štyrmi rokmi prišlo do volebných miestností 70,8 percenta voličov, informovala agentúra DPA. V roku 2005, keď sa Angela Merkelová stala spolkovou kancelárkou prvýkrát, bola účasť na voľbách do Bundestagu 77,7-percentná. V roku 2002, keď si víťazstvo odniesli sociálni demokrati Gerharda Schrödera prišlo odovzdať hlas 79,1 percenta voličov. 

Ako uvádza DPA, údaje o účasti vo voľbách do federálneho parlamentu naznačujú, že od zjednotenia Nemecka v roku 1990 je aktivita voličov vo východnej, predtým komunistickej, časti Nemecka nižšia ako v prosperujúcej západnej časti.

Profil Angely Merkelovej

Angela Dorothea Kasnerová je rodáčkou z niekdajšieho západonemeckého Hamburgu, no krátko po narodení sa aj s rodičmi presunula do vtedajšieho komunistického Východného Nemecka. Angela, dcéra pastora, vyrastala neďaleko Berlína, vyštudovala fyziku v Lipsku, kde získala aj doktorát z kvantovej chémie. Krátko pred pádom Berlínskeho múru sa začala politicky angažovať a v prvých slobodných voľbách po zjednotení Nemecka v roku 1990 sa dostala do parlamentu za menšiu stranu, ktorá sa neskôr spojila s CDU. V prvej polovici 90. rokov zastávala dva ministerské posty vo vláde vtedajšieho dlhoročného kancelára Helmuta Kohla. Angela sa postupne stala jeho obľúbenkyňou, no Kohl roku 1998 prehral voľby a jeho CDU po 16 rokoch ocitla v opozícii. K volebnej prehre sa pridal aj korupčný škandál a výsledkom bol odchod vedenia strany.

To uvoľnilo priestor pre Merkelovú. Ako vôbec prvá žena v histórii sa postavila na čelo CDU, stala sa líderkou opozície voči vláde kancelára Gerharda Schrödera a vyzvala na nový začiatok. Pre voľby 2002 však volebnou líderkou kresťanských demokratov nakoniec nebola a CDU opäť zostala mimo moci porazená sociálnymi demokratmi zo Schröderovej SPD. Merkelová však zotrvala pri kritike vlády. Jej súčasťou bolo aj jej obvinenie kancelára z antiamerikanizmu, keď Schröder nepodporil USA vedenú inváziu do Iraku. Merkelová bola napriek odporu verejnosti za. Kritizovala taktiež vládnu podporu Turecka v jeho úsilí stať sa členom EÚ. 

Predčasné voľby roku 2005 však už CDU s Merkelovou na čele priniesli úspech v podobe tesného víťazstva nad SPD. Keďže ani jedna zo strán nemala dostatok hlasov na vytvorenie vlády, po dlhých rokovaniach vznikla kritizovaná veľká koalícia. SPD a CDU si kreslá vo vláde podelili a Merkelová sa stala prvý raz predsedníčkou nemeckej vlády. Voľby o štyri roky neskôr jej však vyniesli dostatok hlasov a vznikla koalícia s politicky blízkymi slobodnými demokratmi z FDP. Vláda po prepuknutí hospodárskej krízy nastavila úsporný kurz nielen pre Nemcov ale celú Európu. Merkelová sa stala tvárou škrtov, no zároveň aj najmocnejším lídrom Európy a podľa amerického časopisu Forbes aj najmocnejším človekom sveta hneď po prezidentovi USA. 

Merkelová sa začiatkom 80. rokoch rozviedla, no ponechala si manželovo meno. Druhýkrát sa vydala v roku 1998, no nemá žiadne vlastné deti. Známa je aj svojím odporom ku psom, veľkým nadšením pre futbal, striedmym životným štýlom a absenciou súkromných či politických škandálov. Dnes 59-ročná luteránka s poľskými koreňmi je podľa Forbesu už sedem rokov v rade najmocnejšou ženou sveta a prirovnávajú ju k niekdajšej britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Prezývajú ju aj Mutti. Kým v západnej, severnej i strednej Európe sa teší uznaniu, obyvatelia juhoeurópskych krajín jej nemôžu prísť na meno pre úspory, ktoré sa pre nich spájajú s nezamestnanosťou a chudobou. S jej prácou je však podľa prieskumov spokojných až 70 percent Nemcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu