Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Víťazstvo Merkelovej je dobrá správa, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita privítala presvedčivé víťazstvo kresťanských demokratov CDU/CSU pod vedením súčasnej kancelárky Angely Merkelovej. Slovenských liberálov výsledky nemeckých volieb napĺňajú nádejou, že "zdravé základy Európskej únie nebudú narušované unáhleným unitarizmom", na ktorý podľa nich nie sú vytvorené politické, ekonomické a ani kultúrne podmienky.

„Situácia v eurozóne je zložitá, voči silám, ktoré sa vysoké štátne zadlženie snažia prikryť európskym ručením miesto realizácie hlbokých reforiem, musí existovať účinná protiváha. My, v SaS, ju vidíme najmä v súčasnom Nemecku,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

SaS považuje Nemecko za motor európskej integrácie a prosperity. Strana blahoželá konzervatívnemu bloku k dobrému volebnému výsledku a verí, že pod jeho vedením v Nemecku vznikne vláda, ktorá bude svojimi reformami a rozhľadom príkladom pre ostatné krajiny v EÚ, nevynímajúc Slovensko. „Osobne ma mrzí prepad liberálnej FDP a nováčika na politickej scéne Alternatívy pre Nemecko, ale voliči rozhodli. Ako sa hovorí, vox populi, vox dei,“ povedal Sulík. Predseda SaS sa zúčastnil aj na volebných mítingoch nemeckých politických strán Slobodná demokratická strana (FDP) a Alternatíva pre Nemecko (AFD). 

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Nemecku vyhrala Kresťanskodemokratická únia (CDU/CSU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorú podľa oficiálnych čiastkových výsledkov volilo takmer 42 percent ľudí. Nezískala však parlamentnú väčšinu, ako naznačovali povolebné odhady. Opozičná Sociálnodemokratická strana (SPD) na čele s Peerom Steinbrückom získala menej ako 26 percent hlasov. Na treťom mieste skončila Ľavica so ziskom približne 8,5 percenta hlasov, štvrtí v poradí sú Zelení s ôsmimi percentami. 

Do parlamentu sa tak nedostali ani koaličná Slobodná demokratická strana (FDP), ani euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Obe získali menej ako päťpercentnú podporu voličov. Znamená to, že Merkelová nebude môcť naďalej vládnuť s FDP a bude zrejme musieť vytvoriť veľkú koalíciu pozostávajúcu z CDU a SPD, akú viedla vo svojom prvom funkčnom období v rokoch 2005 až 2009. 

Volebná účasť sa odhaduje na 73 percent, o dve percent viac ako v roku 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu