Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dohodli sa: Sociálni demokrati schválili koalíciu s Merkelovej CDU

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN — Nemeckí stredo-ľaví sociálni demokrati (SPD) v sobotu schválili sformovanie takzvanej veľkej koalície pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, čím odstránili poslednú prekážku pre jej tretie funkčné obdobie.

Pokladníčka strany Barbara Hendricksová uviedla, že koaličnú zmluvu podporilo 76 percent hlasujúcich z celkovo 475-tisícovej členskej základne SPD. Účasť na bezprecedentnom záväznom referende dosiahla takmer 78 percent.

Širšie vedenie kresťanských demokratov (CDU) schválilo koaličnú zmluvu dohodnutú s opozičnými socialistami už v pondelok. Sesterská CDU v Bavorsku tak spravila už v novembri. Merkelová by sa mala staronovou premiérkou stať v polovici decembra. Poslednú takzvanú "veľkú koalíciu" dvoch najväčších strán zažilo Nemecko v rokoch 2005 až 2009. 

Merkelovej blok v septembrových voľbách do Spolkového snemu zaznamenal najväčší úspech, pričom získal 311 zo 630 kresiel. Konzervatívci si však vzhľadom na chýbajúcu väčšinu museli nájsť nového koaličného partnera, keďže Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá ním bola doteraz, neprekročila hranicu pre vstup do parlamentu. Na druhej priečke so 192 kreslami sa umiestnila SPD. Koaličné rokovania brzdili najmä ekonomické otázky ako požiadavka socialistov na zavedenie minimálnej mzdy alebo zmeny v dôchodkovom systéme.

Personálne obsadenie postov v novej koalícii má už jasné kontúry

Rozdelenie jednotlivých rezortov medzi tri strany budúcej nemeckej koalície CDU, CSU a SPD je podľa slov predsedu Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera hotové. Odznelo to dnes na rokovaní bavorského krajinského kabinetu v Gmunde.

Podľa Seehoferových slov však personálne obsadenie jednotlivých rezortov ešte úplne dokončené nie je. O ňom by sa malo rozhodnúť dnes večer alebo v pondelok predpoludním, naznačil v súvislosti s rokovaniami, ktoré sa chystal absolvovať ešte o personálnom obsadení vládnych postov nominantmi CSU. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Podľa internetového vydania periodika Rheinische Post sa doterajšia šéfka rezortu práce a sociálnych vecí Ursula von der Leyenová (CDU) stane novou nemeckou ministerkou obrany a jej predchodca v tejto funkcii Thomas de Maiziere )CDU) prevezme riadenie spolkového rezortu vnútra. O doterajšom ministrovi vnútra Hansovi-Peterovi Friedrichovi (CSU) sa hovorí ako o možnom adeptovi na čelo rezortu pre rozvojovú pomoc.

Doterajší generálny tajomník CDU Hermann Gröhe sa stane novým spolkovým ministrom zdravotníctva a jeho kolega, generálny tajomník CSU Alexander Dobrindt ministrom dopravy. Doterajší šéf rezortu dopravy Peter Ramsauer (CSU) už v novom vládnom kabinete nebude podobne ako, a to je zatiaľ najväčšie prekvapenie, doterajší šéf Úradu spolkovej kancelárky, minister pre osobitné úlohy Ronald Pofalla (CDU), ktorý však odchádza na vlastnú žiadosť. Chce si totiž založiť rodinu a po istom čase sa presunúť do súkromného sektoru, informovala tlačová agentúra DPA.

Pofallu by vo funkcii mal nahradiť doterajší minister životného prostredia Peter Altmaier (CDU). Spolkový rezort pôdohospodárstva by mala riadiť Marlene Mortlerová (CDU) a ministerstvo školstva prevezme Johanna Wankaová (CDU).

Sociálni demokrati by mali mať v novej veľkej koalícii šesť ministrov. Ich líder Sigmar Gabriel by mal prevziať superrezort hospodárstva a energetiky a doterajší šéf parlamentnej frakcie Frank-Walter Steinmeier sa vráti do čela nemeckej diplomacie. Pokladníčka strany Barbara Hendricksová prevezme rezort životného prostredia a generálna tajomníčka SPD Andrea Nahlesová by sa mala stať novou ministerkou práce a sociálnych vecí. Sársky krajinský minister hospodárstva Heiko Mass by mal viesť čoskoro spolkový rezort spravodlivosti a podpredsedníčka strany Manuela Schwesigová rezort rodiny.

Všetky tieto údaje sú však z mediálnych zdrojov, stranícke grémiá ich zatiaľ na žiadnej oficiálnej úrovni nepotvrdili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu