Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šéf NATO: Vojenské riešenie pre Sýriu musí ešte zostať v hre

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen sa domnieva, že je veľmi dôležité, aby sa vojenské riešenie krízy v Sýrii "ponechalo na stole".

Na podujatí organizovanom think-tankom Carnegie Europe Rasmussen spresnil, že podľa jeho názoru je "pre udržanie dynamiky v diplomatickom a politickom procese nevyhnutné, aby vojenská opcia zostala naďalej na stole", a to bez ohľadu na výsledok rokovaní v Bezpečnostnej rade OSN.

Generálny tajomník NATO označil chemický útok na damaskom predmestí Ghúta z 21. augusta za "vojnový zločin". Zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo je zodpovedné za to, aby boli za použitie chemických zbraní potrestaní všetky vinníci.

Rasmussen v stredu pre britskú televíziu Sky News vyhlásil, že on osobne je presvedčený o zodpovednosti sýrskeho režimu za útok v Ghúte. "Ja osobne som presvedčený nielen o tom, že 21. augusta došlo k chemickému útoku (...), ale aj o tom, že je zaň zodpovedný sýrsky režim," uviedol šéf NATO.

Inšpektori OSN v pondelok vo svojej dlho očakávanej správe potvrdili použitie nervového plynu sarin pri útoku v Ghúte, pričom však neuviedli, ktorá zo strán vojenského konfliktu ho do bojov nasadila. Spojené štáty, Británia i Francúzsko sú presvedčené, že za útok je zodpovedná Asadova armáda, kým samotná Sýria a jej spojenec Rusko tvrdia, že šlo o provokáciu povstalcov.      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu