Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sýria vyťahuje skrytý tromf: Dôkazy, že chemický útok podnikli povstalci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Sýrsky režim poskytol Rusku nové materiály, ktoré majú dokazovať, že chemický útok na okraji Damasku z 21. augusta bol dielom povstaleckých skupín.

V stredu to po rokovaniach priamo v Sýrii potvrdil zástupca ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. "Príslušné materiály odovzdali ruskej strane. Povedali nám, že ide o dôkazy naznačujúce, že chemický útok spáchali rebeli," citujú Rjabkova ruské tlačové agentúry po skončení rokovaní so šéfom sýrskej diplomacie Walídom al-Muallimom.

USA sa spoločne s Francúzskom a Veľkou Britániu snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN obsahujúcej vojenskú hrozbu, ak sýrsky prezident Baššár al-Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní. Rusko však podľa Lavrova nepodporí text obsahujúci klauzulu o útoku na Sýriu.

Spojené štáty obviňujú z útoku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí, režim sýrskeho prezidenta. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu