Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Stíhať chcú aj ženu lídra gréckych neonacistov: Manželovi priniesla guľku!

Nikólaos Michaloliákos
Nikólaos Michaloliákos (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Aténska prokuratúra vo štvrtok požiadala parlament o zrušenie imunity ženy zadržaného lídra neonacistickej strany Zlatý úsvit Nikólaosa Michaloliákosa. Potvrdil to vo štvrtok zdroj z oblasti súdnictva.

Dôvodom je odhalenie, že Eléni Zaroúliová sa svojmu manželovi pokúsila doniesť do väzenia guľku. Zaroúliová je taktiež poslankyňou Zlatého úsvitu a plénum ju pred začatím stíhania musí zbaviť imunity. Stať by sa tak malo budúci týždeň, podobne ako v prípade ďalších piatich zadržaných členov kedysi bezvýznamného hnutia, ktorí sú obvinení z členstva v zločineckej organizácii. Michaloliákosova žena bola svojho času členkou gréckej parlamentnej delegácie pri Rade Európy a sedela vo výbore pre rovnosť a boj proti diskriminácii. V zime ju však z neho vylúčili, keďže sa o prisťahovalcoch vyjadrila ako o "podľuďoch, ktorí obsadili Grécko a nakazili ho chorobami".

Ultrapravicová strana Zlatý úsvit bola kedysi na okraji politického spektra, jej preferencie však vzrástli a v minuloročných voľbách získala 18 poslaneckých kresiel. V súčasnosti je podľa prieskumov treťou najpopulárnejšou stranou v Grécku. Hnutie vedie agresívnu kampaň proti nelegálnej imigrácii a EÚ. V drvivej väčšine sa však prezentuje útokmi na imigrantov, rasistickými výzvami či rozdávaním jedla Grékom. Jej predseda Michaloliákos napríklad poprel existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch a nacistického vodcu Adolfa Hitlera označil až "veľkú historickú postavu 20. storočia". Grécke orgány však od septembrového zavraždenia 34-ročného rapera členom neonacistickej strany a následných rozsiahlych protestov začali voči jeho lídrom tvrdo postupovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu