Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

K Hane (†13) sa správali horšie ako k psovi: Týrali ju, hladovali, spávala v mraze

Hana Williamsová Zobraziť galériu (3)
Hana Williamsová (Zdroj: youtube.com)

SEATTLE - Súd v americkom štáte Washington v pondelok rozhodol, že americká matka, ktorá vystavovala svoju adoptívnu etiópskou dcéru hladu a mrazom, spáchala vraždu. Carri Williamsovej, ktorej etiópska adoptívna dcéra zomrela v roku 2011 na podchladenie, hrozí za tento čin až doživotie, informovala agentúra AP.

Prípad vyvolal v USA vlnu odporu proti zaobchádzaniu, ktorého sa niektorým deťom adoptovaným z rôznych častí sveta od ich nových rodičov v krajine dostáva.

Trinásťročnú Hanu Williamsovou našli v bezvedomí pred domom jej adoptívnej rodiny krátko po polnoci v máji 2011, keď sa vonkajšie teploty blížili k bodu mrazu. Krátko nato dievča adoptované z Etiópie v roku 2008 zomrelo.

Obaja jej rodičia boli v pondelok uznaní vinnými z podielu na jej smrti. Kým matka, ktorej podiel na smrti Hany bol zásadný, sa previnila vraždou, otcovi súd vymeria trest za zločin nižšieho stupňa, zabitie.

Vyšetrovanie zistilo, že Hana bola opakovane vystavená bitiu, hladovaniu, bola nútená spať na dvore pri dome a že od svojej adopcie výrazne schudla. Jej desaťročný brat, ktorého rodina Williams taktiež adoptovala z Etiópie, trpel podobne surovým zaobchádzaním. Rodičia podľa vyšetrovateľov izolovali rodinu od sveta a nepúšťali deti ani do školy.

Americká verejnosť vníma v poslednej dobe podobné prípady veľmi citlivo, pretože vychádza najavo, že niektorí rodičia neľudsky zaobchádzajú s adoptívnymi potomkami, ktorí k nim idú z často ťažkých podmienok s nádejou na nový život. Mediálne známym sa stal napríklad prípad trojročného Maxa Shatta adoptovaného z Ruska, ktorý zomrel po sérii zranení, za ktoré chcela prokuratúra odsúdiť jeho rodičov. Súd ich však nakoniec oslobodil, Rusko napriek tomu v roku 2012 zakázalo v súvislosti s týmto prípadom adopcie do USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu