Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama vyzval Kongres, nech sa neskrýva pred situáciou v Sýrii

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval členov Kongresu, aby nestrkali hlavu do piesku pred faktom, že sýrsky režim použil chemické zbrane proti svojmu obyvateľstvu. Zákonodarca vyzval, aby podporili jeho zámer podniknúť proti Sýrii ozbrojený zásah.

"Nemôžeme zostať slepí voči záberom zo Sýrie, ktoré sme videli. Preto žiadam členov Kongresu z oboch strán, aby sa zjednotili a konali, aby sme sa zasadili o taký svet, v akom chceme žiť, svet, ktorý chceme zanechať pre naše deti a budúce generácie,"povedal Obama v pravidelnom rozhlasovom vystúpení.

Podľa Obamu je na použitie chemických zbraní treba reagovať, inak teroristické skupiny a totalitné režimy dospejú k záveru, že majú voľné ruky. Americký prezident v piatok v závere summitu krajín skupiny G20 v Petrohrade povedal, že mu ide o obmedzenú vojenskú akciu, a to časovo aj rozsahom. Súčasne musí vraj byť zmysluplná a mala by oslabiť možnosti kapacitu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada chemické zbrane používať.

O schválenie vojenskej intervencie v Sýrii bude od pondelka rokovať plénum oboch komôr amerického Kongresu. Obama v piatok pripustil, že vždy vedel, že presvedčiť Kongres bude ťažké aj preto, že poslanci aj verejnosť je po vojne v Iraku skeptická. Zatiaľ čo sa v Senáte rysuje, že Obamu väčšina zákonodarcov podporí, v Snemovni reprezentantov zatiaľ Obamov názor podporuje výrazná menšina.

Obama vystúpi v utorok v televízii a bude presviedčať aj obyčajných Američanov o potrebe vojenskej intervencie v Sýrii. USA so svojím postojom neuspeli na summite G20, ktorý v Petrohrade skončil v piatok. Polovica účastníkov síce podporila potrebu "tvrdé odpovede", ale výslovne sa nezmienila, že tým myslí vojenský úder.

FBI varuje pred útokmi sýrskych hackerov

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) varoval pred hrozbou zintenzívnenia útokov zo strany sýrskych provládnych hackerov v čase, keď Spojené štáty zvažujú vojenské údery voči Damasku. 

Text dôverného varovania, ktoré FBI rozposlala firmám prostredníctvom emailu, získala agentúra Reuters. Experti FBI upozornili na hrozbu zo strany takzvanej Sýrskej elektronickej armády (SEA) a s ňou spriaznených hackerských skupín, podporujúcich režim prezidenta Bašára Asada.

Podľa FBI sa hackeri SEA zameriavajú hlavne na cielené phishingové útoky, prostredníctvom ktorých získavajú prístup do mailových schránok a ďalších internetových služieb s cieľom šírenia propagandy. 

Varovanie FBI v tejto súvislosti upozorňuje na to, že hackerom SEA sa už podarilo úspešne napadnúť viacero renomovaných médií, napríklad internetovú stránku New York Times a twitterové konto agentúry Associated Press. Výstaha tiež obsahuje zoznam internetových stránok kontrolovaných skupinou SEA. 

Podľa niektorých názorov Sýrska elektronická armáda pravdepodobne dostáva podporu od Iránu, ktorý je kľúčovým spojencom Damasku a disponuje rozvinutými technológiami v oblasti kybernetickej vojny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu